miercuri, 31 aug 2011 - Anul XVI, nr. 205 (4803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deficienţe

Doar 35 din 865 de unităţi şcolare din judeţ au autorizaţie de la pompieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începerea unui nou an şcolar ridică de fiecare dată aceleaşi probleme veşnice pentru învăţământul din judeţul Suceava, principalele fiind lipsa autorizaţiilor sanitare de funcţionare sau a autorizaţiilor pentru prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI). Potrivit unui raport prezentat în cadrul Colegiului Prefectural de către şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Petru Carcalete, din totalul de 865 de unităţi şcolare sucevene, doar 202 au autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică. Mai grav este faptul că din totalul unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava, doar 35 sunt autorizate pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.

„Cu excepţia celor în curs de autorizare, care au realizat demersuri ce vor fi finalizate în luna septembrie, majoritatea unităţilor şcolare neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind încă reglementările în vigoare privind dotările cu utilităţi, respectiv grupuri sanitare şi apă curentă.  De asemenea, o serie de obiective aflate în reabilitare, cu lucrări de investiţii sistate, nu pot obţine autorizaţie de funcţionare”, a declarat Petru Carcalete.

Pe de altă parte, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, subprefectul judeţului Suceava, Angela Zarojanu, a solicitat conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava să stabilească un program pentru verificarea din punct de vedere sanitar a unităţilor şcolare din judeţ. Zarojanu a precizat că directorii unităţilor de învăţământ la care au fost realizate investiţii trebuie să solicite DSP autorizarea din punct de vedere sanitar.

 

18 microbuze şcolare nu au licenţă pentru transport persoane

Subprefectul judeţului Suceava a mai precizat că în cadrul Colegiului Prefectural a fost prezentat şi modul în care este asigurat transportul elevilor în localităţile în care există microbuze şcolare. Angela Zarojanu a precizat că în prezent 18 microbuze şcolare nu au licenţă pentru transport persoane de la Autoritatea Rutieră Română.

„În acest sens am solicitat primarilor din localităţile respective să rezolve de urgenţă această problemă şi să facă demersurile necesare pentru obţinerea acestor licenţe”, a spus Zarojanu.

La rândul său, şeful învăţământului sucevean, Petru Carcalete, a arătat că în judeţul Suceava sunt 80 de microbuze şcolare. Dintre acestea, în localităţile Ciocăneşti, Ulma, Bainţe şi Brodina de Sus microbuzele nu mai pot fi folosite, având defecţiuni majore. Petru Carcalete a arătat că în localităţi precum Coşna, Ciocăneşti, Pleşeşti, Baineţ şi Cornu Luncii, microbuzele transportă un număr ridicat de elevi, mijloacele de transport pentru şcolari fiind nevoite să parcurgă zilnic un număr mare de kilometri.

 

A crescut numărul şcolilor cu sisteme de supraveghere video

Pe de altă parte, Petru Carcalete a mai anunţat că în comparaţie cu anii anteriori, în noul an şcolar a crescut numărul unităţilor şcolare din judeţul Suceava dotate cu sisteme de supraveghere video şi sisteme de alarmă. El a dat ca exemplu municipiul Suceava, unde cu excepţia unor grădiniţe, în toate şcolile şi liceele au fost instalate camere video de supraveghere, în exterior şi interior.

„Unele unităţi şcolare, în special cele din mediul urban, înregistrează încă dificultăţi în asigurarea securităţii, în condiţiile diminuării posturilor de paznici sau inexistenţei unei împrejmuiri corespunzătoare. Această situaţie se întâlneşte la unităţile care administrează spaţii şcolare de dimensiuni mari, cum ar fi Colegiul Tehnic <Petru Muşat> din Suceava. De asemenea, conducerile unor unităţi şcolare din mediul urban, în special licee, au anunţat că în timpul anului şcolar vor angaja pază specializată plătită din fondurile comitetelor de părinţi. Spre deosebire de acestea, alte unităţi, în special cele mai mici, de tipul grădiniţelor, asigură securitatea cu personalul propriu, fiecare angajat având asemenea atribuţii”, a declarat şeful învăţământului sucevean. Petru Carcalete a mai arătat că în unităţile şcolare din mediul rural, acolo unde dotările cu echipamente de supraveghere nu au putut fi realizate din lipsa fondurilor, securitatea elevilor va fi asigurată împreună cu primăriile şi poliţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 35 din 865 de unităţi şcolare din judeţ au autorizaţie de la pompieri.
 Vizualizări articol: 974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 35 din 865 de unităţi şcolare din judeţ au autorizaţie de la pompieri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei