Cinci absolvenţi de liceu care şi-au încercat şansa de a lua diploma de bacalaureat în cea de-a doua sesiune a examenului din acest an au fost eliminaţi din sălile de testare chiar de la prima probă scrisă. Cei cinci concurenţi susţineau examenul scris la limba şi literatura română la centrul de testare de la Grupul Şcolar „Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman, a spus că „absolvenţii au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă şi fraudă. Unul dintre ei avea asupra lui un telefon mobil, ceea ce este interzis de metodologie, iar restul au fost surprinşi încercând să copieze de pe nişte fiţuici de mici dimensiuni”. Fie că era singura probă la care trebuiau să dea examen, fie că mai aveau şi alte testări de susţinut, cei cinci absolvenţi au pierdut din start bacalaureatul şi, mai mult, nu mai au dreptul să se înscrie la examen în următoarele două sesiuni.
Un candidat a dat examenul la spital
În toate cele opt centre de testare în care s-a dat ieri prima probă a bacalaureatului, camerele de supraveghere au funcţionat fără probleme.
Un candidat din judeţul Suceava a susţinut examenul în condiţii speciale, la spital, deoarece a suferit o intervenţie chirurgicală, este spitalizat şi nedeplasabil.
„S-a constituit o comisie specială, cu aprobarea Comisiei Naţionale de bacalaureat, care s-a deplasat la spital pentru evaluarea candidatului”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman.
239 de candidaţi absenţi
La prima probă a celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat au fost înscrişi 1.430 de candidaţi. Dintre aceştia, 1.186 au dat ieri examenul, iar 239 au absentat.
Examenul continuă mâine cu o nouă probă scrisă, la disciplina obligatorie a profilului.
Candidaţii la bacalaureat au avut la limba română un subiect format din trei cerinţe. La prima cerinţă au avut de răspuns la nişte întrebări de sintaxă şi morfologie din opera „Adela” a lui Garabet Ibrăileanu. La al doilea punct candidaţii au trebuit să scrie untext de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre prietenie, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: „Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă". La ultima cerinţă, absolvenţii au avut de redactat un eseu de 2-3 pagini în care să prezinte modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia, etc) într-o nuvelă studiată.