La Salina Cacica se va deschide mâine, primul muzeu subteran de istorie şi arheologie „Muzeul Sării din Bucovina”, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la începerea exploatării industriale a sării la Cacica. Zăcământul de sare de la Cacica a fost descoperit în anul 1790, iar exploatarea sării a început în anul 1791, salina fiind unică prin faptul că galeriile sale au fost săpate manual, fără utilaje.
Conducerea Salinei Cacica a avut iniţiativa reluării unei foarte vechi tradiţii, care s-a pierdut după anii celui de-al Doilea Război Mondial, şi anume seria manifestărilor cultural-artistice care se desfăşurau periodic în adâncurile minei sale, între acestea, deosebit de iubit de cetăţenii comunei fiind balul anual de Sf. Maria (15 august).
Lansări de carte, concert de muzică clasică
Sâmbătă, începând cu ora 14:00, în Salina Cacica vor avea loc o serie de manifestări culturale grupate sub genericul „Serile cristalului de Bucovina”, la primul orizont al minei de sare, la o adâncime de 40 de metri.
După cum ne-a spus arheologul expert dr. Mugur Andronic,care s-a ocupat de concepţia şi realizarea muzeografică a „Muzeul Sării din Bucovina”, spaţiul expoziţional prezintă istoria folosirii sării de către om din preistorie până la zi, în întreg spaţiul bucovinean, inclusiv regiunea Cernăuţi. Vor fi prezentate câteva cărţi cu referire la sarea de la Cacica, „Cristale de Bucovina” – autor doctor Ioan Ieţcu, respectiv „Un sat din Bucovina numit...Cacica” – autor doctor în ştiinţe istorice Mugur Andronic, carte tipărită printr-un proiect cu finanţare europeană. Tot sâmbătă este programat în Salina Cacica şi concertul de muzică clasică a cvartetului sucevean „Lira”.
În noul muzeu va fi prezentată şi expoziţia subterană de grafică şi fotografie umoristică intitulată „C’est la vie...Le sel, c’est la vie...”, autori Mihai Pânzaru-PIM şi Mugur Andronic-Mando.
„Astfel de manifestări se preconizează a fi periodice, inclusiv prin colaborarea salinei cu Societatea Culturală <Ştefan cel Mare> din Suceava, sub a cărei egidă s-a realizat muzeul subteran amintit”, a completat Mugur Andronic.
De vizitat în Salina Cacica
În interiorul salinei pot fi vizitate Capela romano-catolică Sf. Varvara, la 21 metri adâncime, construită în anul 1806, precum şi Capela ortodoxă, la adâncimea de 35 metri.
Totodată, poate fi vizitat Lacul Sărat, un lac artificial săpat manual de mineri la o adâncime de 35 de metri, pe pereţii căruia se găsesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10 x 6 metri, acesta fiind îngrădit cu balustradă şi iluminat de câteva reflectoare, cu ani în urmă aici făcându-se mici plimbări cu ajutorul unei plute. În salină mai sunt expuse diferite unelte şi utilaje care se foloseau la extragerea sării.