Procesul de reorganizare a Ministerului de Interne, care presupune restructurări importante în structurile de poliţie, jandarmerie şi pompieri, va afecta mai puţine persoane decât se estima. Asta pentru că unii oameni în uniformă au ales să plece de bunăvoie, înainte de a fi supuşi examenelor organizate în această vară pentru a se stabili cine pleacă şi cine rămâne. O parte dintre ei şi-au găsit servicii mai bine plătite în ţară, alţii au ales să emigreze, în timp ce unii mai în vârstă şi-au grăbit pensionarea.
La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava iniţial se estima că procesul de reorganizare va duce la încetarea raporturilor de muncă cu aproximativ 40 dintre angajaţi, adică în jur de 5% din totalul personalului. Această cifră era valabilă în luna iunie. După cum a precizat colonelul Ioan Burlui, şeful ISU Suceava, între timp 14 angajaţi au plecat la cerere din sistem, astfel că numărul celor care vor fi restructuraţi efectiv este ceva mai mic.
„Cifra exactă a celor la care va trebuie să renunţăm se va cunoaşte pe 15 septembrie. În principiu sperăm şi căutăm soluţii ca numărul de raporturi de muncă încetate să fie cât mai mic”, a precizat colonelul.
Trebuie spus că la ISU Suceava plecările voluntare sunt deja aproape un fenomen. De exemplu, în afara acestor 14 plecării recente, alte 30 s-au înregistrat anul trecut şi în prima parte a lui 2011. Printre cei plecaţi se numără inclusiv ofiţeri, un exemplu fiind locotenentul Ioana Istrati, care era purtător de cuvânt al ISU. Locotenentul, împreună cu soţul său, ofiţer de poliţie, a ales să plece în străinătate.
Restructurări, demisii şi posturi blocate înseamnă scădere a eficienţei
Oameni din sistem avertizează că plecările masive, restructurările, concomitent cu blocarea angajărilor, toate se vor răsfrânge în calitatea intervenţiilor la incendii sau alte situaţii de urgenţă, iar această situaţie este valabilă din păcate şi în ceea ce priveşte Jandarmeria, dar mai ales Poliţia.
După ultimele tăieri de salarii, un subofiţer din cadrul ISU mai ridică la sfârşit de lună doar în jur de 1.000 de lei, aproape jumătate faţă de salariul de acum doi ani de zile.
Plecări multe şi pensionări la Poliţie şi Jandarmerie
În ceea ce priveşte Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, şi aici situaţia este asemănătoare. După cum a precizat subcomisarul Alin Botezatu, din cadrul Serviciului Cabinet, de la 1 iunie şi până în prezent 18 angajaţi au ieşit din sistem, şase prin demisii şi 12 prin pensionări, la termen, dar şi anticipat, din motive medicale sau de altă natură. În aceste condiţii, în cadrul procesului de reorganizare care se va finaliza în curând, IPJ Suceava mai are de tăiat maxim zece posturi.
Printre cei care au demisionat recent se numără şi inspectorul Bogdan Tonegari, care era şeful Biroului Rutier al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc. Acesta nu a dorit să comenteze motivele demisiei, argumentând că sunt de ordin personal.
În ceea ce priveşte Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, căpitanul Bogdan Cornaci, purtător de cuvânt, a informat că de la 1 iunie opt cadre au renunţat la uniformă, iar două s-au pensionat.
În aceste condiţii, Jandarmeria nu mai trebuie să renunţe la 40 de angajaţi, cum se estima iniţial, ci la aproximativ 30.
Poliţiştii din Lotul Siret renunţă la funcţii
În fine, şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava a înregistrat multe plecări din sistem, imediat după ce s-a anunţat procesul de reorganizare, însă aici situaţia este mai deosebită.
Comisarul Ilie Poroch Seriţan, purtător de cuvânt, ne-a declarat că de la 1 iunie şapte agenţi şi un angajat din personalul civil şi-au dat demisia, în timp ce trei agenţi şi un ofiţer s-au pensionat. El a mai precizat că majoritatea celor plecaţi fac parte din Lotul Siret, fiind trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi că au luat şpagă. Ei erau suspendaţi din funcţii, însă nu şi daţi afară, o astfel de măsură putând fi luată doar după ce instanţa se va pronunţa definitiv privind presupusa lor vinovăţie.
(26 aug 2011, 13:09:35