Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava le transmite medicilor din spitale să fie cât mai „operativi” şi să coopereze cu colegii lor de la Ambulanţă, având în vedere că numărul autosanitarelor este mic, iar al solicitărilor mare. În conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu, a arătat că, în ultima perioadă, numărul accidentelor rutiere, în special al celor grave, cu multiple victime, a crescut, iar puţinele maşini din dotarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) fac cu greu faţă situaţiei. În acest context, el i-a rugat pe medicii din spitale să întocmească cât mai repede documentaţia pentru cazurile pe care echipajele de la bordul autosanitarelor le aduc la unităţile de primire a urgenţelor.
Apel: medicii din spitale să solicite ambulanţa după un program prestabilit, pentru cazurile mai puţin urgente
„Ambulanţa are doar 51 de maşini funcţionale, cu tot cu acelea folosite pentru consultaţiile la domiciliu, dar unele se defectează şi stau mai multe zile în service, astfel că pe teren nu sunt suficiente. În ultima săptămână a fost un număr impresionant de accidente rutiere grave, unul soldat chiar cu şase victime, iar unităţile de ambulanţă au fost extrem de solicitate”, a declarat Adrian Popescu.
Purtătorul de cuvânt al DSP a mai cerut medicilor din spitale să nu solicite autosanitarele decât după un anumit program, dacă este vorba de cazuri ce suportă amânare.
El a prezentat situaţia Spitalului Rădăuţi, care are contract de prestări servicii cu o firmă de explorări funcţionale din Suceava, pentru investigaţii de RM şi CT, unitate sanitară care solicită frecvent ambulanţa, pentru transportul pacienţilor ce au indicaţii pentru astfel de investigaţii.
„Le recomand să stabilească nişte ore cu cei de la Ambulanţă, să existe o colaborare şi o comunicare cât mai bună între spital şi acest serviciu, pentru a nu bloca mult timp autosanitarele”, a spus Adrian Popescu.
Pacienţii, rugaţi să cheme Ambulanţa doar în cazuri majore, pentru a nu paraliza activitatea acestui serviciu
El a adresat aceeaşi rugăminte şi medicilor care solicită pentru pacienţii lor transport cu ambulanţa în clinicile universitare din ţară: „Trebuie să se gândească şi la faptul că, în afară de pacienţii lor, mai există cei căzuţi pe marginea şoselei, răniţi în urma unor accidente rutiere. Pentru aceste cazuri urgente trebuie să asigurăm de fiecare dată maşini, nu ne permitem să nu ajungem la timp. În caz contrar, ambulanţa riscă să fie reclamată în instanţă şi chiar se înregistrează asemenea situaţii. Nu trebuie să ţinem echipajul de pe ambulanţă la uşa spitalului”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.
În ultimele trei zile, numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă au ajuns zece pacienţi răniţi în urma unor incidente mai mult sau mai puţin grave din trafic.
Cele mai multe probleme le-a pus accidentul rutier din seara zilei de 22 august, de la Spătăreşti, când, după o coliziune violentă între două maşini, şase persoane, printre care şi trei copii, au ajuns la spital. Accidentul de marţi seară a fost identic cu cel simulat în primăvară, în cadrul unui exerciţiu, de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia Rutieră Suceava.
În conferinţă de presă, Adrian Popescu a făcut un apel şi către pacienţi, să solicite Ambulanţa doar în cazuri majore, pentru a nu paraliza activitatea acestui serviciu.