Pensiunea Casa Antonio din Solca, unde au fost cazate şi au luat zilnic masa cele 13 voleibaliste ajunse săptămâna trecută la spital, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară, a fost închisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Activitatea unităţii a fost suspendată ieri, după ce analizele de laborator efectuate de DSP au depistat prezenţa Salmonellei în mâncarea care le-a fost servită sportivelor, confirmând astfel diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. „Bacteria a fost găsită în chifteluţele pregătite pentru cină, care nu erau suficient preparate termic. Dar, probabil, nici carnea nu era foarte proaspătă”, a declarat ieri directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care a adăugat că acest caz va fi preluat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care va întreprinde verificări la societatea de la care a fost cumpărată carnea, o firmă din zona Rădăuţi.
Societatea care a vândut carnea pentru chifteluţe, verificată de DSVSA
„Exista suspiciunea că bucătăreasa pensiunii ar fi fost purtătoare de Salmonella, însă acest lucru s-a infirmat, motiv pentru care atenţia se va îndrepta către furnizorul de materie primă pentru chifteluţe, pentru a se stabili în ce măsură era contaminată carnea, dacă se va mai găsi ceva din lotul respectiv”, a spus Abiţei.
Medicul a precizat că pensiunea a fost închisă nu doar din cauza acestui incident, ci şi din cauza unor probleme legate de apa potabilă, care este „intens” contaminată chimic şi bacteriologic, după cum au mai arătat testele efectuate de DSP. „Apa conţine nitraţi, dar şi bacterii de origine fecaloid menajeră. Am găsit amoniac, E.Coli, bacili coliformi şi enterococi. Încărcătura de microorganisme este foarte mare, de douăzeci şi ceva de ori peste limitele admise, ceea ce înseamnă că în sursa de apă, respectiv o fântână din curte, se produce o contaminare permanentă ”, a spus şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, subliniind că pensiunea va fi redeschisă numai după ce se va înlătura acest neajuns.
Ce spune proprietarul pensiunii Casa Antonio
Proprietarul pensiunii Casa Antonio, care, săptămâna trecută, era convins că fetele nu s-au îmbolnăvit de la mâncarea preparată special pentru sportive de el şi soţia sa, ci „de la efortul fizic susţinut” sau, în cel mai rău caz, de la „produsele din comerţ, cumpărate de adolescente pe ascuns, fără ştirea antrenorului, sau de la fructele culese din pădure”, a declarat ieri că va respecta decizia Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. „Este interesul meu, eu aici mănânc şi trăiesc”, a spus Aurel Tudorache, fost sportiv de performanţă.
Săptămâna trecută, 13 tinere sportive, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, aflate în cantonament în oraşul Solca, au ajuns la spital, cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare. Adolescentele, componente ale grupei de junioare II volei, de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, au mâncat la pensiunea Casa Antonio din localitate, unde au şi fost cazate pe durata antrenamentelor. Ele au început să se simtă rău marţi, la câteva ore după ce au luat cina, care a constat în cartofi piure, chifteluţe şi salată de varză. Minorele au acuzat greaţă, vărsături, diaree şi febră pe tot parcursul nopţii, iar miercuri dimineaţă şi-au întrerupt antrenamentele pentru a merge la spital. Nouă dintre ele au fost internate în regim de spitalizare de zi, celelalte patru plecând acasă cu reţetă, imediat după ce au fost investigate.
(24 aug 2011, 15:11:17
Nu poate sa nu va sara in ochi si ce a fost patronul pensiunii inainte: sportiv de performanta. Traga altii ce concluzii vor.
Oricum cred ca parintii ar trebui sa-i "multumeasca" patronului pensiunii pentru ca le-a pus copiii in pericol. Nu-i de ici de colo sa mananci o pifteluta cu salmonella proaspata si sa te racoresti dup-aia cu o apa buna, plina de minerale si fecale!