Până în luna octombrie inclusiv, toţi pacienţii suspecţi de meningită din spitale vor fi testaţi şi pentru infecţia cu virusul West Nile, transmis de ţânţari, a informat, luni, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, care a arătat că prin această măsură autorităţile doresc să afle dacă îmbolnăvirile au fost sau nu produse prin înţepăturile acestor insecte, pentru a putea lua măsuri de prevenţie în rândul populaţiei, cum ar fi dezinsecţia în oraşe şi educaţia sanitară. Medicul a precizat că testul (care va fi lucrat la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti) va fi făcut pentru toţi bolnavii cu vârsta peste 15 ani, dacă analizele preliminare demonstrează că este vorba de meningită virală şi nu bacteriană.
Cinci suceveni, suspecţi de meningită transmisă de ţânţari
În judeţul Suceava nu s-a înregistrat, cel puţin până la ora actuală, nici un caz de meningită cu virusul West Nile, nici măcar în anii în care au fost semnalate epidemii de boală. În 201l, din luna mai şi până în prezent, cinci persoane din judeţ au fost suspecte de meningită cu virusul West Nile, însă până acum diagnosticul nu a fost confirmat. Este vorba de trei persoane de sex masculin, cu vârste între 16 şi 49 de ani, din mediul rural, şi două de sex feminin, cu vârste de 15 şi respectiv 34 de ani, din mediu urban. Două dintre cazuri au fost deja infirmate (rezultate negative), celelalte trei fiind încă în lucru.
Epidemie de boală, în 2010, în ţară, inclusiv în zona Moldovei
În Europa, factorii favorizanţi pentru apariţia epidemiilor de meningită cu virusul West Nile sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente), precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri. În ultimii ani, tot mai multe ţări de pe continentul nostru au raportat cazuri de infecţie cu virusul West Nile la oameni. În anul 2010, numai în Rusia s-au înregistrat 523 de bolnavi, în Grecia autorităţile anunţând 261 de persoane cu acest tip de meningită.
În 1996, în România a evoluat cea mai mare epidemie de meningită cu virusul West Nile din Europa. Anul trecut, în ţară, a fost înregistrată cea mai importantă epidemie cu virus West Nile după cea din 1996, fiind semnalate atunci 57 de cazuri de boală (52 confirmate şi cinci probabile), în mai multe zone ale ţării, printre care şi Moldova.