Un animal legendar, care cutreiera odinioară pădurile Moldovei, făcând pământul să răsune sub greutatea sa, zimbrul, declarat specie dispărută în România încă din 1800, a fost văzut zilele acestea cutreierând pădurile din zona Boroaia.
Capul de zimbru se regăseşte pe numeroase monede, sigilii şi peceţi din tezaurele descoperite în ţară, ba chiar şi pe primele mărci poştale din România (1858). Mai mult, legenda întemeierii Moldovei există în mai multe variante, unele susţinând că Dragoş Vodă, primul voievod, a ajuns pe aceste meleaguri urmărind un zimbru, în vreme ce altele pomenesc de un bour.
Cert e că animalul care în timp a ajuns un simbol al Moldovei, o relicvă vie a istoriei, a reapărut în pădurile Sucevei, lăsându-i cu gura căscată de uimire pe cei care l-au văzut păşind netemător, aproape de ei.
“M-am întâlnit şi cu ursul în pădure acum câţiva ani, dar nu am fost marcat ca de vederea acestui imens animal. Are undeva la 1000 de kilograme, e impunător, dar nu pot spune că ne-a fost frică de el. Nu a fugit de noi, dar în acelaşi timp ne-a ţinut la distanţă”, spune Vasile Condur, pădurarul din cadrul cantonului „Doi Frasini” Boroaia, care l-a văzut de aproape, împreună cu alţi patru oameni, care se aflau pe o parcelă de exploatare a masei lemnoase.
Imediat ce au aflat de existenţa unui animal atât de rar, care mai trăieşte doar în rezervaţii şi la grădina zoologică, silvicultorii au sesizat prezenţa acestuia şi Asociaţiei Judeţene Vânătorul şi Pescarul, care gestionează vânatul în zona respectivă, pentru ca nu cumva acesta să ajungă în cătarea puştii vânătorilor.
“Nimic nu e mai periculos pentru el decât omul”, a spus Constantin Nistor, şeful Ocolului Silvic Fălticeni (pe raza căruia se află pădurile din Boroia), care a alertat şi autorităţile din judeţul învecinat, Neamţ.
“Cel mai probabil, zimbrul vine din Neamţ, de peste deal, de la rezervaţia de zimbri <Dragoş Vodă>. Am înţeles că aveau un proiect de eliberare a zimbrilor în mediul natural, să trăiască la fel ca pe vremuri”, a adăugat şeful de ocol.
Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă” a fost înfiinţată în 1968, iar primele trei exemplare de zimbri (Rarău, Roxana şi Raluca) au fost aduse din Polonia în 1970. În 1974 s-au născut un mascul şi o femelă, care au fost "botezaţi" Roco şi Rosina.
Rezervaţia este una dintre cele mai mari şi mai reprezentative din Europa, aici fiind filmate câteva secvenţe incluse în marile ecranizări „Fraţii Jderi” (1974) şi „Ştefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975).
Din cei 28 de zimbri existenţi la Vânători-Neamţ, doar şase sunt găzduiţi în scop turistic, de Zimbrăria „Dragoş Vodă”, restul exemplarelor aflându-se în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafaţă împrejmuită, de 180 ha de teren.
(24 aug 2011, 11:10:45