Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2011 - Anul XVI, nr. 199 (4797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4568 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Surpriză de proporţii

Animal dispărut de 200 de ani, descoperit în pădurile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un animal legendar, care cutreiera odinioară pădurile Moldovei, făcând pământul să răsune sub greutatea sa, zimbrul, declarat specie dispărută în România încă din 1800, a fost văzut zilele acestea cutreierând pădurile din zona Boroaia.

Capul de zimbru se regăseşte pe numeroase monede, sigilii şi peceţi din tezaurele descoperite în ţară, ba chiar şi pe primele mărci poştale din România (1858). Mai mult, legenda întemeierii Moldovei există în mai multe variante, unele susţinând că Dragoş Vodă, primul voievod, a ajuns pe aceste meleaguri urmărind un zimbru, în vreme ce altele pomenesc de un bour.

Cert e că animalul care în timp a ajuns un simbol al Moldovei, o relicvă vie a istoriei, a reapărut în pădurile Sucevei, lăsându-i cu gura căscată de uimire pe cei care l-au văzut păşind netemător, aproape de ei.

“M-am întâlnit şi cu ursul în pădure acum câţiva ani, dar nu am fost marcat ca de vederea acestui imens animal. Are undeva la 1000 de kilograme, e impunător, dar nu pot spune că ne-a fost frică de el. Nu a fugit de noi, dar în acelaşi timp ne-a ţinut la distanţă”, spune Vasile Condur, pădurarul din cadrul cantonului „Doi Frasini” Boroaia, care l-a văzut de aproape, împreună cu alţi patru oameni, care se aflau pe o parcelă de exploatare a masei lemnoase.

Imediat ce au aflat de existenţa unui animal atât de rar, care mai trăieşte doar în rezervaţii şi la grădina zoologică, silvicultorii au sesizat prezenţa acestuia şi Asociaţiei Judeţene Vânătorul şi Pescarul, care gestionează vânatul în zona respectivă, pentru ca nu cumva acesta să ajungă în cătarea puştii vânătorilor.

“Nimic nu e mai periculos pentru el decât omul”, a spus Constantin Nistor, şeful Ocolului Silvic Fălticeni (pe raza căruia se află pădurile din Boroia), care a alertat şi autorităţile din judeţul învecinat, Neamţ.

“Cel mai probabil, zimbrul vine din Neamţ, de peste deal, de la rezervaţia de zimbri <Dragoş Vodă>. Am înţeles că aveau un proiect de eliberare a zimbrilor în mediul natural, să trăiască la fel ca pe vremuri”, a adăugat şeful de ocol.

Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă” a fost înfiinţată în 1968, iar primele trei exemplare de zimbri (Rarău, Roxana şi Raluca) au fost aduse din Polonia în 1970. În 1974 s-au născut un mascul şi o femelă, care au fost "botezaţi" Roco şi Rosina.

Rezervaţia este una dintre cele mai mari şi mai reprezentative din Europa, aici fiind filmate câteva secvenţe incluse în marile ecranizări „Fraţii Jderi” (1974) şi „Ştefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975).

Din cei 28 de zimbri existenţi la Vânători-Neamţ, doar şase sunt găzduiţi în scop turistic, de Zimbrăria „Dragoş Vodă”, restul exemplarelor aflându-se în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafaţă împrejmuită, de 180 ha de teren.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Animal dispărut de 200 de ani, descoperit în pădurile Sucevei.
 Vizualizări articol: 6813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 17 voturi
Animal dispărut de 200 de ani, descoperit în pădurile Sucevei4.9517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mda trimis de
(24 aug 2011, 11:10:45
Las' ca organizeaza Tiriac o vanatoare gen a' la Balc, si ne arata el si cu gasca lui de imbuibati ce potenti sunt ei ca impusca animale fara aparare....
2.   ........ trimis de
(24 aug 2011, 11:15:33
a ajuns zimbrul de la rezervatia de zimbri din neamt...si voi destepti scrietei ditamai titlul..."ANIMAL DISPARUT DE 200 DE ANI DESCOPERIT IN PADURILE SUCEVEI"...sunteti de toata mana....
2.1  RE: ........ trimis de
(24 aug 2011, 11:27:05
adevarul e ca Romega nu conteneste sa fie din ce in ce mai penibil!
3.   Vai Vai Vai trimis de
(24 aug 2011, 12:20:21
200 de ani si e gasit tocmai in Jarca asta de judet!WOW Credeam ca numai gara e unicata la noi.
3.1  RE: Vai Vai Vai trimis de
(24 aug 2011, 12:29:29
bah tu esti in afara total...citeste articolul si comenteaza...nu numai titlul...
4.   Cred ca l-am vazut si eu .... trimis de
(24 aug 2011, 12:46:01
Eram si eu zilele trecute prin padurea aia (la furat lemne ..) si deodata mi-a aparut in fata ...monstrul din Loch Ness pe care nu l-a vazut nimeni pe la noi pana acum. In spatele lui erau doi extrateresti evadati de la Roswell ,Elvis Presley care a trait in Cuba pana acum si Gheorghe Flutur impreuna cu Elena Udrea care cautau un loc pentru un nou telescaun .M-am speriat si m-am prefacut mort cum stiam ca se face cand vine ursu.
Cand am deschis ochii nu mai erau prin preajma mea. Acuma stau si ma gandesc care o fi cauza ,etnobotanicele sau vodca pe caream cam consumat-o in exces ??!!
5.   Probabil trimis de
(24 aug 2011, 12:50:21
ca era un zimbru pelerin trimis de stefan de la neamt .
6.   Amnezia trimis de
(24 aug 2011, 14:27:56
vai de tine padurare........,dar poate ai fost angajat politic sau de portocaliii.........,si fara studii... si sant sigur ca nu sti cum arata animalele domestice, maine poate ai sa intalnesti chiar vreun DINOZAUR sa fii atent ca ala are coada lunga si te poate lovi la cap si poate iti revii la normal si tu si cel ce a publicat articolul.
7.   Jurnalistu.... trimis de
(24 aug 2011, 21:38:18
nenea jurnalistu este vorba de cantonul nr. 2 Frasin nu "doi frasini". Apropo, titlul este unul de c.a.c.a...induci lumea in oroare....pardon eroare
8.   Top trimis de
(25 aug 2011, 04:00:51
Pana a citi un articol, mai intai citesti titlul. In cazul de fata propun un top al celor mai stupide titluri. Domnule "jurnalist", dumneata daca ai citi un astfel de titlu ce ai intelege?
9.   ZARAZA trimis de
(25 aug 2011, 04:02:00
Poate nu ar fi rau ca ZARAZA sa comenteze tilurile si nu comentariile altora.
9.1  RE: ZARAZA trimis de
(25 aug 2011, 04:03:02
* ti(t)lurile
10.   Mda trimis de
(29 aug 2011, 16:27:59
Marcu esti bou, Romega e cool. Amandoua sunt axiome, nu incerca sa demonstrezi ca nu e asa, ca nu are rost. Il cunosc pe Cosmin, am fost colegi de facultate la Jurnalistica. E adevarat ca titlul e slab. As fi pus unul gen tabloid: " Zimbrule, ce cautai la ora aceea tarzie asa departe de rezervatie?"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei