Cu prilejul celei de-a XX-a aniversări a Independenţei Ucrainei, Excelenţa Sa Consulul General al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko (care a deţinut această funcţie între anii 2001 - 2005 şi, după ce a ocupat demnitatea de şef al Direcţiei Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a revenit în fruntea misiunii consulare de la Suceava din data de 29 septembrie 2010) a acordat cotidianului Monitorul de Suceava următorul interviu:
„Ucraina tinde să se încadreze în structurile europene, dezvoltă relaţii de prietenie cu ţările vecine, inclusiv cu România”
- Excelenţă, spuneţi-ne ce evenimente organizează Consulatul General al Ucrainei la Suceava, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei Ucrainei?
- În primul rând, aş dori să subliniez că, în urmă cu 20 de ani, Ucraina a început o nouă etapă a istoriei sale moderne. Practic, a fost deschis un nou capitol al cronicii sale - confirmarea Ucrainei ca stat independent şi suveran. Astăzi, Ucraina se dezvoltă ca o ţară democratică şi ca stat de drept. În domeniul politicii externe, Ucraina tinde să se încadreze în structurile europene, dezvoltă relaţii de prietenie cu ţările vecine, inclusiv cu România. Ţara noastră are relaţii strânse cu ucrainenii din diaspora, ai căror reprezentanţi vor participa la cel de-al V-lea Forum al Ucrainenilor de Pretutindeni, care se va desfăşura anul acesta la Kiev. De asemenea, promovează proiecte pe plan socio-cultural, menite să contureze imaginea Ucrainei ca ţară cu o bogată istorie naţională şi tradiţie culturală.
Cu ocazia celei de a XX-a aniversări a Independenţei Ucrainei, Consulatul General al Ucrainei la Suceava, precum şi Ambasada Ucrainei în România organizează o serie de evenimente. Majoritatea acţiunilor se derulează în colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România, inclusiv cu filiala UUR din judeţul Suceava. Printre acestea amintim: Festivalul interetnic “Convieţuiri”, “Caravana culturii şi a tradiţiilor ucrainene”, care se organizează în satele din judeţele Suceava şi Botoşani, cu populaţie majoritar ucraineană.
Trebuie menţionat faptul că deja tradiţionala Tabără Internaţională de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, organizată de UUR - Filiala Suceava, este dedicată anul acesta Zilei Independenţei Ucrainei. Un rol important în desfăşurarea tuturor evenimentelor îl are prim-vicepreşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - preşedintele filialei UUR Suceava, domnul profesor Ioan Bodnar.
De asemenea, ne-am adresat posturilor locale de televiziune Bucovina TV şi Plus TV Suceava, cu rugămintea de a transmite filme documentare dedicate acestei aniversări, cu scopul de a face cunoscute cetăţenilor români Ucraina contemporană, cultura ucraineană şi oportunităţile economice şi turistice ale acesteia.
„În acest an şcolar s-a înfiinţat la Siret o nouă clasă cu predare parţială în limba ucraineană”
- În anumite judeţe ale României, cu precădere în cele situate la graniţa cu Ucraina, trăieşte o numeroasă minoritate ucraineană, în special în judeţele Suceava, Maramureş, Satu Mare şi Botoşani. Cum colaborează Consulatul General al Ucrainei cu ucrainenii din aceste regiuni şi cu organizaţiile lor?
- După cum am menţionat, Consulatul General are relaţii bune cu Uniunea Ucrainenilor din România - Filiala Suceava. Evenimentele culturale sunt organizate în colaborare cu ucrainenii din acest judeţ, ţinând cont şi de faptul că în municipiul Suceava se află sediul Consulatului nostru. Relaţii bune avem şi cu Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, domnul deputat Ştefan Buciuta, cu consilierul superior la Ministerul Culturii şi Cultelor din România, doamna Iaroslava Colotelo, care susţin constant desfăşurarea evenimentelor culturale în judeţele Suceava, Maramureş, Botoşani, şi în alte judeţe din România, pe teritoriul cărora locuiesc ucraineni. În judeţul Maramureş a avut loc de curând Concursul naţional de recitare a poeziei ucrainene, care a fost dedicat celei de a XX-a aniversări a Independenţei Ucrainei. Sunt încântat de faptul că în acest an elevii de la clasa de filologie ucraineană din cadrul Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” Siret au susţinut în cadrul examenului de bacalaureat şi probe orale şi scrise la Limba şi literatura ucraineană. În cadrul acestui colegiu există deja patru clase de filologie ucraineană şi două grupe de studiu al limbii materne ucrainene. În acest an şcolar s-a înfiinţat o nouă clasă cu predare parţială în limba ucraineană cu un număr de 23 de elevi. Mulţumesc inspectorului şcolar general al judeţului Suceava, domnului Petru Carcalete, pentru sprijinul acordat în studierea limbii materne ucrainene la nivel de judeţ, inspectorului pentru limba ucraineană, doamnei Lucia Mihoc, şi directorului Colegiului Tehnic “Laţcu Vodă” Siret, domnul profesor Ioan Chideşa.
Consulatul General a oferit ucrainenilor etnici din judeţele Suceava, Maramureş şi Botoşani, în 2010 şi 2011, televizoare, instrumente muzicale, literatură de specialitate şi beletristică, cu scopul de a susţine activităţile desfăşurate de către aceştia.
„În cadrul Programului operaţional comun “Ucraina - România - Republica Moldova” se derulează peste 100 de proiecte comune”
- Cum se dezvoltă relaţiile de cooperare transfrontalieră ucraineano-române? S-au înregistrat progrese în acest sens?
- Pe parcursul a douăzeci de ani s-a înregistrat un progres esenţial şi dinamic în relaţiile ucraineano-române. În această perioadă s-au semnat acorduri interstatale, interguvernamentale şi interregionale care facilitează dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Semnarea şi ratificarea în 1997 a Tratatului politic de bază au contribuit la crearea unor mecanisme adecvate de cooperare transfrontalieră între cele două ţări. Au fost create euroregiunile “Prutul de Sus” şi “Dunărea de Jos”, în cadrul cărora se dezvoltă relaţii economice, culturale şi turistice.
Consulatului General al Ucrainei la Suceava îi revine sarcina de a sprijini dezvoltarea Euroregiunii “Prutul de Sus”. În acest sens, remarc că activitatea Euroregiunii a devenit mai pragmatica datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană prin Programul operaţional comun “Ucraina - România - Republica Moldova”. În cadrul acestui program se derulează peste 100 de proiecte comune. Aceste proiecte se referă la dezvoltarea colaborării economice, culturale şi umanitare la nivel regional, la reînnoirea infrastructurii de frontieră.
Există, de asemenea, o serie de acorduri bilaterale privind cooperarea regională. Consulatul General al Ucrainei a favorizat semnarea Acordului-cadru de parteneriat între judeţul Suceava şi regiunea Ivano-Frankivsk, judeţul Botoşani şi regiunea Ternopil, judeţul Neamţ şi Khmelnitsky.
În ciuda situaţiei financiare şi economice dificile din ambele ţări, relaţiile interregionale se dezvoltă în continuare. În septembrie sunt planificate vizitele delegaţiilor ucrainene în judeţele Botoşani şi Neamţ. Judeţul Suceava are legături strânse cu regiunea Cernăuţi. La o mai bună colaborare contribuie şi existenţa punctului vamal Porubnoe-Siret.
Un factor important pentru dezvoltarea transfrontalieră ucraineano-română îl au reprezentanţii minorităţii ucrainene din România şi ai minorităţii române din Ucraina, care locuiesc la graniţa dintre cele două ţări.
- Ce aţi dori să le uraţi cetăţenilor din Ucraina şi ucrainenilor din România cu prilejul aniversării a 20 de ani de Independenţă a Ucrainei?
- Prin intermediul acestui interviu, aş dori să urez cetăţenilor ucraineni care locuiesc în Româniaşi ucrainenilor etnici, bunăstare şi sănătate, fericire şi succes în activitatea lor pentru prosperitatea popoarelor şi a ţărilor noastre!
(23 aug 2011, 12:12:59