Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a început la finele săptămânii trecute urmărirea penală a mai multor administratori de societăţi care fac afaceri cu material lemnos, patru persoane fiind acuzate că au cauzat prejudicii ce depăşesc 1,1 milioane de lei. Într-unul din cazuri este vorba de o înşelăciune a unui partener de afaceri, în timp ce în celelalte păgubit este statul român.
Ţeapă cu bilete de ordin fără acoperire
Într-un prim caz, urmare a anchetei desfăşurate de poliţie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a confirmat rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Cosmin B., în vârstă de 31 de ani, localnic din Câmpulung, şi faţă de Ilie G., de 44 de ani, domiciliat în municipiul Piteşti, cei doi fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.
Cei doi, arată anchetatorii, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi de debitare a lemnului, cu sediul în Câmpulung, au indus în eroare un partener de afaceri din Bistriţa (Vlad T.) în anul 2010, cu prilejul achiziţiei, respectiv livrării cantităţii de 1.466 mc cherestea răşinoase, pentru plata cărora au emis nouă bilete de ordin în valoarea de 404.230 de lei, fără a avea însă disponibilul necesar în cont.
Comerţ la negru cu prejudiciu de peste 314.000 de lei
Referitor la un alt caz, tot vinerea trecută procurorii au început urmărirea penală a numitei Viorica R., în vârstă de 52 de ani, din Câmpulung Moldovenesc. Din ancheta poliţiei rezultă că femeia, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Câmpulung, „a emis 63 de facturi fiscale pe care nu le-a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii, a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 21 de facturi fiscale şi trei avize de însoţire materiale lemnoase care conţin date false, operaţiunile fiind nereale, a aplicat măsuri de simplificare pentru şapte facturi fiscale, deşi clienţii consemnaţi nu sunt înregistraţi în scopuri de TVA, a dedus TVA cu patru avize care nu erau însoţite de facturi, a înregistrat în mod ilegal pe cheltuieli trei facturi şi a dedus TVA de pe o factură care nu avea consemnat TVA, toate cu scopul de a diminua baza impozabilă şi pentru a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului”.
Prin toate aceste presupuse manevre penale femeia de 52 de ani s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului, cauzând un prejudiciu total de 314.133 de lei, care reprezintă impozitul pe profit, TVA-ul, plus majorări de întârziere.
Prejudiciu de peste 400.000 de lei, în cazul unui administrator din Fundu Moldovei
Într-un al treilea caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a început urmărirea penală împotriva lui Lucian A., administrator al unei societăţi din satul Botuş, comuna Fundu Moldovei, care nu ar fi înregistrat în evidenţa contabilă 16 facturi emise de către diferiţi clienţi. Şirul manevrelor penale nu se opreşte aici, conform poliţiei administratorul înregistrând pe cheltuieli sume de bani nejustificate cu facturi, utilizând şi înregistrând în evidenţa contabilă 69 de avize de însoţire materiale lemnoase emise de diferiţi furnizori care conţin date false, operaţiunile fiind nereale şi înregistrând în contabilitate 257 de facturi fiscale care conţin date false în sensul că operaţiunile nu erau reale. Toate, arată anchetatorii, cu scopul sustragerii de la plata TVA şi a impozitului pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 416.489 de lei, dintre care 235.566 de lei reprezentând impozit pe profit, 34.209 lei reprezentând TVA şi 146.714 lei majorări de întârziere.
De asemenea, procurorii au mai început urmărirea penală şi a doi complici, unul al Vioricăi R. şi unul al lui Lucian A..
(22 aug 2011, 12:27:05