Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, a sfinţit ieri Catedrala „Naşterea Maici Domnului” din Gura Humorului, în prezenţa a peste zece mii de credincioşi.
După cum este obiceiul în Bucovina, Patriarhul Daniel, împreună cu soborul de arhierei, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Serafim, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, au fost întâmpinaţi de localnici, îmbrăcaţi în costume populare, cu pâine şi sare, în sunet de buciume. La Sfânta Liturghie au participat 110 preoţi invitaţi din parohiile sucevene şi nu numai, stareţi şi stareţe de mănăstiri.
Deschis la Altar şi pentru femei
După primirea oficială, Patriarhul Daniel, împreună cu soborul impresionant de arhierei, preoţi, diaconi au săvârşit slujba de sfinţire a catedralei, după care, femei şi bărbaţi, într-o ordine desăvârşită, au putut trece prin Sfântul Altar, s-au închinat şi au lăsat pomelnice. Pentru evitarea aglomeraţiei s-a apelat la jandarmi, care au instalat un gard, astfel încât accesul în biserică să fie fără incidente.
Fiind un număr foarte mare de credincioşi dornici să participe la această sărbătoare religioasă a oraşului, Sfânta Liturghie s-a oficiat în curtea catedralei, pe o scenă special amenajată. Dacă la intrarea în Sfântul Altar s-a păstrat ordinea, oamenii au respectat îndrumările jandarmilor, la împărţirea anaforei şi a pachetelor special pregătite pentru pelerini, la finalul Liturghiei, s-a creat o îmbulzeală de nedescris, fapt care se întâmplă, din păcate, la toate marile evenimente religioase petrecute pe teritoriul ţării. Este greu de explicat cum mii de credincioşi pot să stea ore în şir în picioare, în soare şi să păstreze liniştea şi sobrietatea necesare unei slujbe religioase şi să uite de cele sfinte când e vorba de-ale gurii. Este nevoie de mai multă răbdare, în toate.
Biserica - locul unic unde „se iartă păcatele şi se vindecă sufletul”
După citirea Sfintei Evanghelii, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a ţinut un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia duminicii (a lunaticului), îndemnându-i pe credincioşi la credinţă, prin rugăciune şi post. PF Daniel a mai spus că pentru bolnavi este foarte importantă rugăciunea celor apropiaţi, a familiei, a prietenilor, cât şi fapta bună. „Pe lângă slujbele şi rugăciunile pentru cei bolnavi, biserica, de-a lungul timpului, a înfiinţat primele farmacii, primele bolniţe, primele spitale ca să aline suferinţa celor bolnavi”, a spus PF Daniel, care a subliniat faptul că Biserica este singura instituţie din lume în care „se iartă păcatele şi se vindecă sufletul”.
„Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că atunci când avem puţină credinţă trebuie să o înmulţim şi să o întărim prin rugăciune fierbinte şi statornică şi prin postire jertfelnică, pentru că atunci când ne aflăm în stare de rugăciune şi de post suntem direct legaţi de Dumnezeu mai mult decât de orice lucru material din lumea aceasta. Prin rugăciune şi prin postire jertfelnică, a nu mânca şi a nu bea nimic în ziua respectivă, noi ne umplem de harul Duhului Sfânt”, a completat înaltul ierarh.
„Azi am sfinţit o poartă nouă a cerului în oraşul Gura Humorului”
„Azi am sfinţit o poartă nouă a cerului în oraşul Gura Humorului, o casă a Sfintei Treimi", a spus Patriarhul, completând că „binecuvântarea pe care o dăruieşte sfinţirea unei biserici este mare şi sfântă, pentru că biserica de zid este învelişul arhitectural al Bisericii celei Vii a lui Hristos, care înseamnă comunitatea bisericească euharistică îndrumată de păstorii ei duhovniceşti. Deci, deodată cu sfinţirea bisericii se sfinţesc şi sufletele noastre, ale celor care ne-am rugat în timpul slujbei de sfinţire”.
În cuvântul său, PF Daniel le-a mai transmis credincioşilor adunaţi în jurul catedralei din Gura Humorului mesajul că biserica este un simbol al frumuseţii sufleteşti a oamenilor credincioşi, „a bucovinenilor harnici şi darnici, care îmbină hărnicia şi dărnicia cu evlavia, cu dragostea de frumos ca o căutare a frumuseţii sufleteşti”.
Prima cheie a oraşului Gura Humorului, oferită Patriarhului Daniel
La finalul Sfintei Liturghii, după ce preoţi şi credincioşi deopotrivă au rostit rugăciune „Crezul” şi au cântat „Tatăl Nostru”, ca şi cum o singură inimă bătea în „inima” Bucovinei, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, i-a înmânat PF Daniel distincţia de cetăţean de onoare şi cheia oraşului. Ursaciuc a spus că este un moment istoric pentru oraşul Gura Humorului, motiv pentru care Consiliul Local, întrunit în şedinţă extraordinară, a decis acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Patriarhului Daniel. În premieră, Consiliul Local a oferit şi cheia oraşului Patriarhului României, pentru ampla misiune a acestuia în promovarea credinţei, tradiţiei şi valorilor româneşti.
Încântat de onoarea care i s-a făcut, PF Daniel a spus că în timp ce titluri de cetăţean de onoare au mai fost oferite, cheia oraşului este, deocamdată, unică. Patriarhul a remarcat că acea cheie a oraşului pe care a primit-o este plină de semnificaţii, deoarece are formă de cruce ştefaniană, ceea ce înseamnă că Gura Humorului este un oraş al credinţei şi al culturii creştine. „Această cheie este simbolul deschiderii spre cooperare şi ajutorare”, a spus PF Daniel.
Preotul Mircea Nuţu a primit „Crucea patriarhală”
Pentru că au fost mai mulţi oameni care au ajutat la ridicarea catedralei din Gura Humorului, PF Daniel a înmânat mai multe ordine şi diplome celor care au sprijinit în mod deosebit lucrările de construcţie la edificiul religios.„Crucea patriarhală”, cea mai înaltă distincţie acordată de către Patriarhia Română, i-a fost acordată de PF Daniel preotului Mircea Nuţu, parohul Bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Gura Humorului, ai căroei credincioşi s-au implicat direct în ridicarea catedralei.
După cum a spus chiar Patriarhul, „crucea este albă, având în centru un cerc roşu, ceea ce înseamnă învierea lui Hristos cel răstignit”. „Pentru lucrare mare şi frumoasă, vrednic este”, a spus PF Daniel, iar soborul de preoţi au cântat la unison „Vrednic este”. În acel moment, toată lumea prezentă în curtea catedralei a început să aplaude, semn de preţuire pentru omul, preotul care s-a implicat direct în ridicarea catedralei din Gura Humorului.
Distincţii
Patriarhul României a înmânat Ordinul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” fostului senator PSD de Suceava Octav Cozmîncă, parlamentarilor Eugen Bejinariu, Şerban Mihăilescu, Gavril Mîrza şi secretarului de stat pentru culte prof. dr. Adrian Lemeni, pentru sprijinul acordat în vederea construirii acestei catedrale. Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a primit din partea Patriarhului Daniel Ordinul „Ştefan ce Mare”. Înaltul ierarh a înmânat distincţii şi altor persoane, oameni de afaceri sau oameni simpli care au pus umărul la ridicarea catedralei din Humor.
Oameni politici prezenţi la sfinţirea catedralei
Printre cei zece mii de credincioşi, după cum a estimat Jandarmeria Suceava, s-au aflat şi oameni politici, atât de la putere cât şi din opoziţie. Au participat la sfinţirea catedralei şi la Sfânta Liturghie preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, deputaţii PD-L Sanda-Maria Ardeleanu şi Dan Gospodaru, vicepreşedinţii CJ Suceava, Vasile Ilie şi Dan Cadariu, dar şi parlamentarii PSD de Suceava Gavril Mîrza, Eugen Bejinariu, Ioan Stan, precum şi vicepreşedintele UNPR, senatorul Şerban Mihăilescu, fostul senator PSD de Suceava Octav Cozmîncă şi consilierul local PSD Neculai Bosancu. Nu a lipsit de la eveniment nici subprefectul Angela Zarojanu.
(22 aug 2011, 11:29:52