Pregătirile pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat au intrat pe ultima sută de metri, iar la Universitatea „Ştefan cel Mare” sunt în toi, de două ori pe săptămână, şedinţele de meditaţii gratuite organizate de instituţia de învăţământ superior. Mai bine de jumătate dintre elevii înscrişi în urmă cu o lună la meditaţii nu au fost consecvenţi şi au abandonat pregătirile, unii după prima şedinţă chiar. Astfel, potrivit profesorului universitar Mihai Dimian, directorul Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul USV Suceava, „în primele două săptămâni numărul de participanţi a fost fluctuant. Au fost 40 de elevi înscrişi, dar după aproximativ două săptămâni de meditaţii au rămas doar 20 de persoane”. Cei 20 de elevi au venit în mod constant şi au arătat interes, iar una dintre eleve a venit de câte două ori pe săptămână de la Vatra Dornei pentru a participa la aceste şedinţe.
„Timpul e limitat şi într-o lună nu poţi recupera cei patru ani de liceu”
În ceea ce priveşte nivelul de pregătire al elevilor, şi acesta este fluctuant, pentru că, aşa cum a precizat Mihai Dimian, „sunt care au luat nota 2 la bacalaureat, sau care au luat 4,50-5, dar au avut probleme cu media generală 6”.
Pregătirea elevilor a început la scurt timp după afişarea primelor rezultate la bacalaureat. „A existat mai întâi o serie de lecţii în care s-a dorit repetarea materiei, după care s-a lucrat foarte mult pe variantele de subiecte propuse pentru bacalaureat. Elevii sunt scoşi la tablă, mai dau câte un test”, a mai spus Mihai Dimian, care a ţinut să precizeze că „timpul e limitat şi într-o lună nu poţi recupera cei patru ani de liceu”.
Pe toată perioada meditaţiilor elevii au fost pregătiţi de lectorul dr. Angela Paicu. „A fost neplăcut că s-a retras o parte dintre ei şi uneori am avut sentimentul că este un insucces, dar cred că cei care au plecat, de fapt, nu au făcut faţă”, a spus profesoara. Aceasta a mai adăugat că a constatat o scădere drastică a nivelului de pregătire printre absolvenţii de liceu. „Scăderea este dramatică. Anii de după ‘90 au însemnat scăderea de pregătire la toate materiile”, a declarat Angela Paicu.
Meditaţiile continuă şi săptămâna viitoare
Cât despre elevii care participă la pregătire, pentru unii matematica este singurul obiect din cauza căruia au picat bacalaureatul, în timp ce pentru alţii este doar una dintre materiile la care nu au reuşit să ia notă de trecere.
Marian Murariu a absolvit Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi a luat la matematică nota 3,65. „Vin a şasea oară la meditaţii. Lecţiile sunt grele, dar le înţeleg şi sper să mă ajute”, a spus Marian Murariu.
Adelina Lungu a picat bacalaureatul din cauza matematicii, însă spune că meditaţiile de la USV au ajutat-o să evolueze. „Particip de când au început şi mă ajută să înţeleg mult mai bine decât am înţeles la ore, la liceu”, a spus absolventa.
Meditaţiile continuă şi săptămâna viitoare, după care elevii vor pune în practică ceea ce au învăţat în această lună la universitate, dând examenul de bacalaureat la matematică.