Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în cursul zilei de ieri, că de la începutul programului turistic „Pelerin în Bucovina”, pe 15 iulie a.c. şi până la finalul acestuia, pe 15 august a.c., în judeţul Suceava au fost cazaţi aproximativ 75.000 de turişti. Flutur a spus că din acest punct de vedere programul „Pelerin în Bucovina” a fost un succes. El a precizat că numai în perioada 15 iulie – 15 august 2011, în judeţul Suceava au fost cazaţi aproximativ o treime din numărul turiştilor înregistraţi în decursul anului 2010. Gheorghe Flutur a spus că în cursul anului 2010 au fost înregistraţi aproximativ 210.000 de turişti.
„Programul <Pelerin în Bucovina> a avut menirea de a încuraja venirea turiştilor în judeţul Suceava, dar şi încurajarea acestui tip de turism, pelerinajul. Şi vreau să precizez că pe parcursul unei luni, peste 100.000 de oameni au fost implicaţi şi au participat activ la diferite activităţi din cadrul acestui proiect. De la startul dat la Viena, pe 15 iulie, apoi la evenimentele care au avut loc în această perioadă la Casa Pelerinului din Gura Humorului sau la alte acţiuni cum ar fi <Întâlniri Bucovinene> sau Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei”, a declarat Flutur.
El a spus că numărul cel mai mare de turişti a fost înregistrat în perioada 13 – 15 august, atunci când pensiunile şi hotelurile din judeţ au fost aproape pline. Preşedintele CJ Suceava a spus că în perioada 15 iulie – 15 august 2011 s-a înregistrat şi o creştere a duratei petrecute de un turist în judeţul Suceava, care a ajuns la 4,5 zile. De asemenea, Gheorghe Flutur a mai spus că la slujbele religioase care au avut loc de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului la bisericile şi mănăstirile din judeţ au fost prezenţi aproximativ 100.000 de pelerini.
Flutur spune că aducerea trenului de epocă la Suceava a fost o iniţiativă reuşită
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a spus că aducerea trenului de epocă „Moldoviţa” în judeţul Suceava s-a dovedit a fi o iniţiativă reuşită. Flutur a spus că peste 1.400 de persoane s-au plimbat cu trenul de epocă pe traseele Suceava – Cacica şi Suceava – Vatra Moldoviţei, încasările totale fiind de 17.000 de lei.
„Dacă îl comparăm cu un tren normal şi cu o perioadă normală de trafic, trenul de epocă a fost atractiv şi foarte rentabil. Din punctul ăsta de vedere ar trebui să avem o discuţie foarte serioasă cu agenţiile şi agenţii de turism şi cu cei de la CFR. Pentru că trenul turistic merită să fie pus în mişcare în continuare, mai ales în weekend. Dar aici agenţiile, pensiunile şi asociaţiile turistice trebuie să facă reclamă acestui tren turistic, pentru că trebuie să dea randament în permanenţă”, a spus Flutur.
(19 aug 2011, 11:58:14