Rădăuţenii vor scăpa de disconfortul creat de ţânţari ca urmare a unei acţiuni organizate de primăria locală. Mai exact, pentru a ţine sub control dezvoltarea acestei populaţii de insecte, marţi, 23 august, între orele 20.00 şi 21.30 va fi efectuat un tratament aerian, la fel ca şi anul trecut, deasupra tuturor zonelor municipiului, cu substanţa insecticidă K-Othrine EC 25, substanţă special destinată activităţilor de dezinsecţie urbană.
În urma realizării, în cursul anului 2010, a acţiunii de combatere a ţânţarilor prin metoda aviotratamentului s-a constatat o scădere semnificativă şi imediată a populaţiei respective de dăunători, în special în zonele cu aglomeraţie locativă mai mare, fapt cea a dus la reducerea disconfortului creat cetăţenilor. Populaţia este sfătuită ca în intervalul orar amintit să evite deplasările, iar cei care deţin animale şi familii de albine să ia măsuri de închidere a acestora.
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a precizat că „Acţiunea de combatere a ţânţarilor de anul trecut a fost foarte eficientă. Medicul veterinar din cadrul primăriei noastre a fost foarte atent în la realizarea soluţiilor cu care s-a stropit în municipiu, mai mult, în elicopterul angrenat în acţiune am urcat şi eu şi i-am indicat pilotului zonele aglomerate din municipiu. Rezultatele au fost vizibile chiar din ziua următoare, când am observat că nu mai existau acele roiuri de ţânţari care deranjau pe toată lumea. Am decis organizarea acţiunii de săptămâna viitoare în sprijinul sănătăţii şi al confortului locuitorilor urbei noastre”.
Valoarea operaţiunii se ridică la circa 18.000 de lei
Elicopterul angrenat în operaţiune va răspândi substanţa insecticidă pe circa 250 de hectare, adică jumătate din suprafaţa pe care se întinde municipiul Rădăuţi.
Dănuţ Susnovici, medic veterinar în cadrul Primăriei municipiului Rădăuţi, a precizat: „K-Othrine EC 25 este o substanţă insecticidă aprobată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, substanţă specială pentru dezinsecţie urbană. Este foarte eficientă, şi când fac această afirmaţie mă gândesc la efectul pe care l-a avut anul trecut. Am ales orele serii pentru că atunci populaţia de ţânţari este cea mai activă, dar şi pentru a evita să afectarea familiilor de albine din zonă. Vom folosi un elicopter specializat în acest gen de misiuni, elicopter care dispune de instalaţii speciale, şi vom acoperi cu substanţă circa 250 de hectare, ceea ce înseamnă circa jumătate din suprafaţa municipiului. Vreau să mai menţionez că valoarea întregii operaţiuni se ridică la aproximativ 18.000 de lei.”
(19 aug 2011, 18:55:44