13 tinere voleibaliste, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, aflate în cantonament în oraşul Solca, au ajuns la spital, cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare. Adolescentele au mâncat la o pensiune din localitate, iar medicii bănuiesc că de vină ar fi mâncarea care le-a fost servită. Cauzele incidentului vor fi investigate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care au anunţat declanşarea unei anchete epidemiologice.
Sportivele, componente ale grupei de junioare II volei, de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, se aflau în cantonament la o pensiune din Solca de luni şi au luat masa acolo în fiecare zi. Ele au început să se simtă rău marţi, la câteva ore după ce au luat cina, care a constat în cartofi piure, chifteluţe şi salată de varză. Minorele au acuzat greaţă, vărsături, diaree şi febră pe tot parcursul nopţii, iar miercuri dimineaţă şi-au întrerupt antrenamentele pentru a merge la spital.
Au părăsit spitalul în aceeaşi zi
Adolescentele s-au prezentat împreună cu antrenorul lor la secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Suceava, unde au fost diagnosticate cu forme uşoare de toxiinfecţie alimentară. Patru dintre ele au plecat acasă cu reţetă, imediat după ce au fost investigate, iar celelalte nouă au fost internate în regim de spitalizare de zi, ceea ce înseamnă că au plecat acasă în aceeaşi zi, după efectuarea în spital a tratamentului, urmând să revină la control după 24 de ore.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a declarat ieri că pensiunea la care au fost cazate sportivele va face obiectul unei anchete epidemiologice, existând suspiciunea că mâncarea servită acolo ar fi provocat îmbolnăvirile. „Ne vom deplasa la faţa locului pentru a recolta probe din alimente, de pe suprafeţe şi tegumentele personalului angajat”, a declarat medicul.
Patronul pensiunii: „Fetele s-au îmbolnăvit din cauza efortului”
De cealaltă parte, patronul pensiunii, care este şi bucătarul stabilimentului, exclude posibilitatea ca mâncarea servită sportivelor să fi stat la baza îmbolnăvirilor, susţinând că hrana a fost proaspătă şi preparată în condiţii corespunzătoare. „Pensiunea s-a dezvoltat ca o afacere de familie. Există o singură bucătărie, în care se găteşte atât pentru noi cât şi pentru clienţi. Eu, soţia mea, cei doi copii ai noştri, dintre care unul minor, de 7 ani şi jumătate, precum şi un angajat am mâncat acelaşi lucru. Am stat toţi la aceeaşi masă cu fetele şi antrenorul lor, iar nimeni în afară de ele n-a păţit nimic. Eu cred că este din cauza efortului depus de voleibaliste, fiindcă meniul era în regulă”, afirmă proprietarul, un fost sportiv de performanţă.
Directorul Liceului Sportiv: „Fetele au mâncat pe ascuns produse din comerţ”
De aceeaşi părere este şi directorul Liceului Sportiv din Suceava, Dumitru Bernicu: „Nu este exclus, se pot produce indigestii după un antrenament susţinut, dacă fetele au mâncat repede şi cu poftă”. Bernicu nu exclude nici posibilitatea ca fetele să fi mâncat pe ascuns diferite produse din comerţ şi astfel să se îmbolnăvit. „Antrenorul nu le-a putut supraveghea permanent, când au ieşit în oraş şi-au mai cumpărat un suc, o ciocolată, o pungă de snackuri. Şi în pădure, când au fost la alergat, am înţeles că au mai mâncat diverse fructe, mure şi zmeură”, a subliniat Dumitru Bernicu, adăugând că sportivele au mai fost cazate şi în trecut la pensiunea respectivă, însă este pentru prima dată când au apărut asemenea probleme.
(19 aug 2011, 11:24:13