Interesul pentru uniforma de jandarm a scăzut drastic în doar un an de zile, tăierile masive din lefuri şi reducerile de personal din structurile Ministerului de Interne făcându-i pe tineri să ocolească o astfel de carieră. Situaţia se observă lesne la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni (singura de acest gen din Moldova şi una din cele două din ţară), unde numărul de candidaţi din 2011 este de aproape patru ori mai mic decât în 2010.
Mai exact, în 2010, pentru 150 de posturi din cadrul şcolii au concurat 1.300 de candidaţi, în timp ce în 2011, pentru aceleaşi 150 de locuri, abia s-au adunat 335 de dosare de înscriere. Practic, vorbim de o concurenţă de doi candidaţi pe un loc, însă aceasta va fi probabil şi mai mică, după o nouă examinare medicală.
Dintre candidaţii înscrişi în acest an la concursul de admitere în cadrul Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni aproximativ 20% sunt din Suceava, după care urmează aspiranţi din Botoşani, Bistriţa-Năsăud şi Vaslui.
Probele eliminatorii de concurs se vor desfăşura în perioada 23-25 august (candidaţii vor fi evaluaţi de subcomisia medicală la sediul şcolii şi de subcomisia de verificare a aptitudinilor fizice). Dacă vor trece de aceste probe, pe 29 august candidaţii vor participa la examenul de verificare a cunoştinţelor, hotărâtor pentru admiterea în cadrul şcolii.
„Punctajul obţinut va fi aflat în aceeaşi zi, întrucât după predarea lucrărilor candidaţii vor reveni în sala de concurs şi vor fi invitaţi în ordine la catedră pentru corectarea lucrării. Borderourile vor fi duse la secretariatul comisiei de către responsabilul de sală, însoţit de supraveghetori şi doi candidaţi, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 2 septembrie, ora 08.00. Pentru a fi declaraţi <Admis>, candidaţii trebuie să obţină un punctaj de minim 40 de puncte din 90 posibile şi să se califice în ordinea strict descrescătoare a punctajului obţinut”, a explicat modul de desfăşurare a examenului căpitanul Irina Airinei, purtător de cuvânt al Şcolii de Jandarmi Fălticeni.