După paradă şi deschiderea oficială a Festivalului Naţional al Păstrăvului de la Ciocăneşti, duminică, turiştii prezenţi au putut asista la lansarea de puiet de păstrăv în apele Bistriţei Aurii, puiet pus la dispoziţie gratuit de şeful DSVSA Suceava, dr. Petrea Dulgheru, prin păstrăvăria „Păstrăvul Auriu” .
Tot duminică, doctorul Petrea Dulgheru a populat cu păstrăv, împreună cu membrii Clubului Eco – Dorna, Bistriţa Aurie la izvoare.
Dacă o parte din traseu, de la Ciocăneşti până la confluenţa pâraielor Bistricioara cu Putreda, unde se formează Bistriţa Aurie, a fost parcurs cu maşina, de la Putreda până la cascadele de pe Bistricioara, peste trei kilometri, păstrăvul a fost transportat în găleţi, cu popasuri dese pentru oxigenarea apei. Alături de membrii clubului Eco- Dorna, la transportul găleţilor cu păstrăv au participat şi câţiva şefi ai instituţiilor judeţene.
„Este un moment unic pentru Bistricioara, pentru că a venit un grup de prieteni de-ai acesteia să-i ofere păstrăv fântânel. Sper să mai facă şi alţii gestul acesta, chiar dacă noi îl vom mai repeta. Am adus păstrăv, reproducători, care va urca spre izvoare, aproximativ 14 kilometri. Suntem o echipă de inimoşi, care am venit pe banii noştri, cu maşinile noastre, pentru că vrem să ocrotim apele Bistriţei. Păstrăvul este adus din Păstrăvăria <Păstrăvul Auriu>, este păstrăv fântânel, aici nu se poate popula cu păstrăv curcubeu, care este un păstrăv sălbatic, care atacă totul. Păstrăvul fântânel, în compania păstrăvului curcubeu, pierde. De aceea pe râul Bistriţa putem da numai păstrăv fântânel sau indigen, care peste două luni va depune icrele şi în următorii ani putem avea păstrăv spre izvoarele Bistriţei”, ne-a spus doctorul Petrea Dulgheru.
(17 aug 2011, 12:55:26