Cinci persoane din judeţ infectate cu Salmonella fac obiectul unui studiu în care este implicată Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Studiul a fost demarat de DSP Suceava la propunerea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi se desfăşoară în colaborare cu instituţiile similare din judeţele Braşov, Călăraşi, Covasna, Constanţa, Dolj, Iaşi, Prahova, Mureş şi Sibiu.
„Este vorba de un studiu sero-epidemiologic asupra susceptibilităţii la infecţia cu Salmonella şi Campylobacter, efectuat pe cinci persoane din judeţ infectate cu această bacterie, care îşi propune să urmărească dinamica dezvoltării anticorpilor la persoanele infectate. Noi recoltăm probe de sânge pacienţilor, dar numai cu acordul lor scris şi după ce îi informăm despre ce este vorba. Recoltările se fac la una, trei şi şase luni, pentru a vedea de ce unele persoane sunt mai susceptibile decât altele la aceste infecţii. Deocamdată, suntem la faza culegerii probelor de la patru persoane infectate. Încă una a fost depistată ieri, respectiv o persoană de 73 de ani, dar cu patologie digestivă asociată”, a explicat directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar
Potrivit medicului, intervalul de timp prevăzut în studiu pentru obţinerea probelor de sânge este iunie 2011- 31 martie 2012, iar probele recoltate de la pacienţi urmează a fi lucrate la laboratorul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Acest studiu vine în continuarea celui realizat în 2007, în care ţara noastră a fost implicată alături de alte şapte state europene, şi care urmărea obţinerea unor estimări ale incidenţei infecţiilor cu Salmonella şi Campylobacter.
De la începutul anului, DSP Suceava a contabilizat mai multe cazuri de infecţie cu Salmonella. Două dintre acestea au fost semnalate săptămâna trecută, la doi minori din Panaci. Copiii, o fată de 10 ani şi un băiat de 12 ani, s-au îmbolnăvit după ce au băut apă dintr-un pârâu care traversează localitatea. Apa pe care au înghiţit-o copiii era contaminată cu Salmonella, o bacterie ce provoacă diaree, dureri abdominale, greaţă, vărsături, febră, dureri musculare şi frisoane.
Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
Orice tip de mâncare poate fi contaminat cu această bacterie. Alimentele care transmit cel mai adesea Salmonella sunt carnea (în special de pui), ouăle şi produsele lactate. Majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal.
(17 aug 2011, 18:35:56