Circa o mie de studenţi din ţară şi din străinătate, dar şi absolvenţi sau tineri profesionişti români de pe toate continentele s-au adunat ieri, la Putna, pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna din 1871, o manifestare care a fost aducătoare de speranţă şi de bucurie. În 1871, tinerii, chemaţi de Eminescu, Slavici şi Xenopol, s-au adunat la Putna să primească binecuvântarea slăvitului Domnitor al Moldovei pentru „marea lor operă de ctitorire a conştiinţei de sine a neamului românesc”.
Ieri, tinerii studenţi s-au închinat la mormântul lui Ştefan cel Mare, au depus coroane de flori şi au participat la hramul Mănăstirii Putna. Manifestarea a fost organizată de Liga Studenţilor Români din Străinătate, împreună cu asociaţiile studenţeşti din România, sub patronajul Băncii Naţionale a României (BNR),şi a avut două componente, Forumul „România Jună” şi Pelerinajul la Mănăstirea Putna.
„<România Jună> este oportunitate unică pentru catinerii români din întreaga lume să capete o voce puternică şi mai ales unită pentru viitorul României. Scopul acestei acţiuni a fost lansarea unui punct de pornire pentru o unitate a tinerilor români pe viitor. Pe scurt, motto-ul nostru este <România Jună: Înainte, Împreună>”. Dorim să continuăm proiectele pe care le-am demarat, pe care le-am iscălit pe hârtie în aceste zile şi pe care le vrem îndeplinite”, ne-a spus Alexandru Cosmin Buteica, student la Rotterdam School of Management, Erasmus University, în prezent masterand General Management.
Printre tinerii care au fost ieri la Putna se aflau şi mulţi studenţi care fac parte din Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România, filialele din Bucureşti, Iaşi, Suceava, Braşov, Târgovişte. Tinerii ne-au spus că pentru ei Putna înseamnă rugăciune, linişte, demnitate.
Unii dintre ei îmbrăcaţi în costume populare, purtând steaguri tricolore în mâini, tinerii au dorit să arate că pot să solidarizeze în jurul aceloraşi valori şi obiective.