Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 16 aug 2011 - Anul XVI, nr. 192 (4790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfaturi utile

Ghid de asistenţă medicală, pentru persoanele care călătoresc în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia celor care se deplasează peste hotare în perioada următoare “Ghidul de asistenţă medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate”, în scopul informării adecvate a acestora privind reglementările specifice diferitelor state referitoare la asistenţa medicală, a anunţat directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică  (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Potrivit medicului, în ghid, MAE atrage atenţia că fiecare cetăţean român care se deplasează în străinătate are obligaţia de a deţine o asigurare medicală. În cazul deplasărilor turistice în străinătate, asigurarea trebuie încheiată în prealabil în România. Tot în ghid, românii care decid să plece în afara ţării sunt sfătuiţi să se intereseze în prealabil asupra situaţiei medicale din ţara respectivă şi să se asigure că în zona în care urmează să se deplaseze nu este nevoie de vaccinuri.

Românii care călătoresc pe teritoriul unor state membre UE sau din Spaţiul Economic European sunt îndemnaţi să-şi procure înainte de deplasare Cardul european de asigurări sociale de sănătate. În acest context, MAE avertizează că o asigurare privată de sănătate nu poate fi considerată un înlocuitor al cardului, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului la anumite servicii medicale.

 

În unele state, o zi de spitalizare poate costa chiar şi 1.000 de euro

În ghidul de asistenţă medicală, MAE oferă şi o serie de sfaturi generale: cei care urmează un tratament medicamentos să ia cu ei reţeta, să verifice dacă medicamentele pe care să le iau nu sunt interzise în locul unde se vor deplasa, să le declare la intrarea în ţara de destinaţie sau de tranzit, să nu aibă asupra lor decât cantităţile necesare pentru uzul personal şi să ţină cont de faptul că în unele ţări antibioticele se eliberează doar pe bază de reţetă.

În ceea ce priveşte asigurările de sănătate, românilor li se recomandă să verifice clauzele acesteia, tipurile de servicii medicale pe care le acoperă, valabilitatea şi valoarea maximă a poliţei de asigurare, precum şi unităţile medicale din ţara de destinaţie care recunosc asigurarea respectivă. Totodată, persoanele care doresc să facă sporturi extreme în timpul vacanţei sunt atenţionate să verifice, mai înainte, dacă poliţa lor de asigurare acoperă şi incidente produse în astfel de contexte.

Ghidul MAE are şi o rubrică intitulată “Ştiaţi că…”, de unde turiştii pot afla că în unele state o zi de spitalizare poate costa chiar şi 1.000 de euro, dar şi că, pentru a primi viză de intrare în unele ţări precum Angola, Algeria, Africa de Sud, Arabia Saudită sau Iran, trebuie să dovedească faptul că au încheiată o asigurare medicală prealabilă în România.

 

America Centrală: nu se fac internări fără plata în avans a două sau trei zile de spitalizare

De asemenea, românii sunt informaţi că în statele din America Centrală nu se fac internări dacă nu se depune în avans contravaloarea a două sau trei zile de spitalizare şi, de asemenea, nu se fac intervenţii chirurgicale (nici măcar cele de urgenţă) până când unitatea medicală nu obţine confirmarea scrisă a societăţii de asigurare referitoare la acoperirea poliţei de asigurare.

“Există ţări unde sunt distanţe foarte mari între oraşe, iar cazurile de urgenţă pot necesita transport cu ambulanţa sau cu un aparat de zbor, în cazul transferurilor la clinicile de specialitate. Chiar şi în cazul deţinerii unei asigurări medicale, trebuie avut în vedere că serviciile medicale vor fi plătite, în primă fază, de către beneficiar, urmând ca, ulterior, acesta să-şi recupereze banii de la asigurator”, menţionează MAE.

Ghidul cuprinde şi avertismente pentru românii care aleg să călătorească în Afganistan, Somalia, Pakistan, Irak, Iran, Ciad, Yemen sau în alte state cu riscuri foarte ridicate de securitate, şi care nu vor putea beneficia de servicii medicale decontate de statul roman, deoarece ţara noastră nu a încheiat acorduri internaţionale conţinând astfel de prevederi.

 

Sfaturi: nu umblaţi desculţi, nu beţi apă de la robinet şi nu mâncaţi de la vânzători ambulanţi

Ghidul conţine, de asemenea, şi un capitol referitor la importanţa respectării normelor de igienă, dar şi a condiţiilor climatice.

Astfel, persoanele care călătoresc în Grecia sunt avertizate că temperaturile depăşesc 40 de grade vara, astfel încât există riscul insolaţiilor, al arsurilor solare, al deshidratării şi chiar al producerii de accidente vasculare. În schimb, românii care vizitează ţările nordice sunt atenţionaţi că în această zonă este mai frig, iar clima este una umedă, în timp ce în Africa există riscul producerii de furtuni de nisip.

MAE le mai recomandă turiştilor să fie atenţi la consumul alimentelor uşor alterabile, să nu mănânce de la vânzătorii ambulanţi, să nu bea apă de la robinet sau din fântână, să nu meargă desculţi şi să folosească plase sau spray-uri împotriva ţânţarilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ghid de asistenţă medicală, pentru persoanele care călătoresc în străinătate.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ghid de asistenţă medicală, pentru persoanele care călătoresc în străinătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CONFIRMARE? trimis de
(16 aug 2011, 19:28:49
AICI TREBUIE SA DAM DREPTATE D.S.P.-ULUI,PTR COMUNICATELE ANTERIOARE:
CAZURILE CELOR CU TULBURARI PSIHIATRICE IN CRESTERE,CHIAR ALARMANTA.
CINE OR FI DORITORII CARE SA VIZITEZE SOMALIA,IRAK,AFGANISTAN,NU STIM,INSA UN LUCRU PARE CERT,SI ANUME CA ACEASTA BOALA PARE SA FI ATINS SI M.A.E.SA NE FEREASCA SFANTUL BAREMI PE NOI!
2.   Asigurare medicala trimis de
(21 aug 2011, 18:53:53
Online pe CitySmart.ro gasesti asigurare medicala de calatorie cu -30% discount!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei