Aproape zece mii de credincioşi romano-catolici şi nu numai, veniţi din toate colţurile ţării, au sărbătorit-o ieri, la Cacica, pe Fecioara Maria.
Ca în fiecare an, pe 15 august, Sanctuarul de la Cacica „Basilica Minor”, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este loc de pelerinaj pentru mii şi mii de credincioşi din ţară, dar şi din străinătate. Şi în acest an credinţa i-a adus pe oameni la Cacica, la Icoana miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria, acolo unde orice rugăciune rostită primeşte răspuns, după credinţa oamenilor.
Pelerinii din întreaga ţară au venit la Cacica de câteva zile, mai exact de pe 13 august, când la Cacica a început sărbătoarea, şi au stat în corturi, în maşini sau pe la localnici până ieri, fiindcă au ţinut cu tot dinadinsul să fie prezenţi la liturghia de hram.
Două nopţi la cort, în spatele bisericii
Căldura mare, aglomeraţia şi oboseala acumulată nu i-au răpus pe pelerinii care, într-o linişte solemnă, au participat la slujbe, s-au rugat pentru ei şi pentru cei dragi ai lor, s-au spovedit şi s-au împărtăşit.
„Nici un efort nu este prea mare pentru Maica Domnului. Vin la Cacica cu bucurie în suflet şi în fiecare an aştept ziua să mă reîntorc aici”, a declarat Elena Tomoiagă, venită din Vişeul de Sus.
Spaţiul verde din spatele bisericii a fost transformat în loc de camping pentru sutele de pelerini care au venit cu corturile, încă de sâmbătă seara.
„Am dormit şi în cort şi în maşină, a fost bine. Aseară, o mare parte din noapte mi-am petrecut-o în rugăciune şi apoi am dormit puţin”, a spus Clara Constantin, o credincioasă venită din Roman.
„A fost obositor, dar pentru Dumnezeu e posibil tot”, a mai spus credincioasa.
Ziua de ieri a fost una plină de manifestări religioase şi a debutat cu Liturghiile în limbile română, maghiară, polonă şi germană, precum şi o Liturghie greco-catolică. În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost Liturghia de hram celebrată la ora 11:00 de ÎPS Ioan Robu,Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti, care a avut un mesaj special pentru pelerini.
La Liturghie au mai participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, numeroşi preoţi din ţară şi din străinătate. Pentru arhiepiscopul Aurel Percă ziua de ieri a avut dublă semnificaţie, acesta sărbătorindu-şi cea de-a 60-a aniversare, ocazie cu care miile de credincioşi prezenţi la Liturghie s-au rugat pentru el. După Liturghia de hram, preoţii prezenţi la eveniment au binecuvântat obiectele religioase şi florile aduse de credincioşi.
Fiecare credincios a trecut pe la Icoana Maicii Domnului din sanctuar
Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, „Madona Neagră” de la Czestochowa – Polonia. Icoana a fost restaurată recent şi reamplasată la locul ei, deasupra altarului din Sanctuarul de la Cacica.
„Madona Neagră” de la Cacica a fost dusă la Czestochowa, unde a fost curăţată pictura şi a fost refăcută coroana şi mantia Fecioarei, din aur alb şi galben. Toate costurile legate de restaurare au fost suportate de Ordinul Paulinilor din Polonia. Odată cu restaurarea, profesorii din Ordinul Paulinilor au făcut o copie a icoanei de la Cacica, pe care au donat-o bisericii.
Icoana Maicii Domnului din sanctuar a fost locul unde s-a oprit fiecare credincios venit la hram, pentru că acolo, spun ei, sunt reînnoiţi sufleteşte.
„Vin din Italia. Sunt din Bacău, dar locuiesc în Italia, şi în fiecare an vin la Cacica în această lună. Aici ne curăţim sufleteşte, spiritual”, a spus Cristi Butnaru, care şi-a petrecut noaptea în maşină, doar pentru a fi prezent la hram.
Spectacol de teatru, după Sfânta Liturghie
Icoana „Madonei Negre” a fost adusă la Cacica în urmă cu 200 de ani, de minerii polonezi. Pentru că la ei acasă exista un adevărat cult şi pelerinajele la Czestochowa erau aproape obligatorii pentru orice catolic polonez, oamenii au venit în Bucovina şi cu o copie a icoanei Maicii Domnului. Restauratorii icoanei au promis sucevenilor că vor face toate testele necesare pentru a determina exact vârsta „Madonei” de la Cacica şi şcoala de pictură care a realizat-o.
După Sfânta Liturghie de hram, pelerinii au luat parte la un spectacol susţinut de actori de la teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.