Cât de rapid poţi alerga cu picioarele înfăşurate într-un sac de cânepă, cât de departe poţi arunca bolovanul, sau cât de bun eşti la tras cu arcul la ţintă?
Asta au aflat pe pielea lor cei 30 de participanţi ai concursului “Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”, care a devenit o tradiţie, având loc la fiecare ediţie a Festivalului de Artă Medievală de la Suceava.
Cele 15 perechi, boieri şi domniţe, au fost nevoite să treacă prin mai multe probe, grele, dar şi distractive, precum cea de tras cu arcul la ţintă, trasul de sfoară, alergatul în saci de cânepă, aruncarea bolovanului, gătit fără ustensile (folosind doar cuţitul cavalerului), mimă şi bineînţeles dans medieval şi folclor.
Pentru cei mai mulţi dintre ei probele au fost inedite, pentru că nu mai trăseseră vreodată cu arcul, nu au alergat în saci sau nu au tras de frânghie din toate puterile, pentru a-i răsturna pe cei de la capătul opus, încât, atât pentru ei, cât şi pentru public, distracţia a fost maximă.
La proba de mimă, una din cele mai grele din concurs, concurenţii au trebuit să ghicească numele unor personaje istorice ce au influenţat Moldova.
De asemenea, domnii şi domniţele au trebuit să arate că au fost talentaţi şi la dansul medieval şi chiar dacă s-au cam fâstâcit, în schimb, au demonstrat că sunt maeştri la dansuri populare, horele şi sârbele încingându-se în Cetate în miez de noapte.
Premiul cel mare a fost o replică a sabiei domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, aceasta fiind înmânată de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, câştigătorilor concursului, Mădălin Mereş, din Sibiu, şi Luiza Sidoriuc, din Suceava.