Sfârşit de săptămână cu aer medieval la Suceava, unde mii de suceveni s-au întors în timp, până în vremea lui Ştefan cel Mare, şi au trăit, timp de câteva zile, printre cavalerii şi domniţele de la Curtea domnitorului.
Totul s-a petrecut, bineînţeles, acasă la Ştefan cel Mare, în Cetatea de Scaun a Sucevei, acolo unde de joi şi până ieri a avut loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală.
Concerte de muzică medievală, scenete istorice, turnir de arme, parada cavalerilor cu făclii, spectacole interactive, acestea sunt doar câteva dintre evenimentele petrecute în cele trei zile medievale din Cetatea Sucevei.
Ziua de sâmbătă a atras mii de vizitatori în Cetate, unde încă de la primele ore ale dimineţii se simţea aerul medieval. Domniţele se plimbau prin cetate, cavalerii îşi lustruiau armele, trubadurii se pregăteau de o zi plină de veselie şi voie bună.
Ziua a început în curtea interioară cu o piesă de teatru pentru copii, „Răţuşca cea urâtă”, pusă în scenă de actorii Teatrului pentru copii şi Tineret Vasilache din Botoşani. În timp ce copiii erau la teatru, la Pulberărie, cavalerii se întreţineau cu publicul, iar pe Zidul de vest, cei interesaţi participau la o şcoală de instrucţie. Ziua a continuat cu dansuri medievale, jonglerii cu steaguri şi demonstraţii de luptă, după care copiii au fost invitaţi din nou la teatru, „Dănilă Prepeleac” de această dată. Până la pauza de prânz sute de suceveni s-au plimbat prin cetate, după care, preţ de două ore, târgul cu aer medieval a adormit.
Ştefan a intrat triumfător în Cetate
După siesta de amiază, agitaţia a revenit între zidurile cetăţii, iar piesele de teatru care au urmat au atras sute de spectatori în curtea interioară a cetăţii.
Cel mai aşteptat moment a fost „Venirea lui Ştefan cel Mare din Muntenia”. Sucevenii au avut ocazia să-l întâmpine pe Ştefan cel Mare, călare pe cal, intrând triumfător în Cetatea de Scaun a Sucevei.
După intrarea lui Ştefan cel Mare în cetate, sucevenii au participat la demonstraţii de jonglerii cu steaguri, concerte de muzică medievală şi lupte medievale.
Turnirul medieval din şanţul de apărare a atras sâmbătă mii de suceveni dornici să participe la o luptă pe viaţă şi pe moarte a cavalerilor în armuri strălucitoare.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că „sâmbătă, în Cetate au fost mii de oameni, iar la turnirul de sâmbătă seara estimăm că au fost prezenţi peste 5.000 de vizitatori”.
Atmosfera din Cetate i-a încântat pe turişti
Vizitatorii Cetăţii au venit din toate colţurile judeţului şi nu numai.
Ana Maria Zaharia a venit de la Vatra Dornei pentru a trăi o zi în Cetatea Medievală a Sucevei.
„A fost foarte frumos. Sunt venită din Vatra Dornei şi-mi place foarte mult atmosfera care se creează aici, e ceva cu totul special”, a spus Ana-Maria.
Un alt vizitator al festivalului medieval a fost Tiberiu Georgescu. Acesta a venit din Italia, face un tur al României şi pentru că a aflat de festivalul medieval s-a oprit o noapte la Suceava.
„E plăcut. Am venit din Italia. Aici am aflat de festival şi sunt pentru prima oară la un asemenea eveniment. Ne-am oprit să facem un tur şi stăm aici până diseară, până la sfârşit”, a spus Tiberiu Georgescu.
15 cupluri la „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”
Sucevenii şi nu numai care au dorit să „guste” cu adevărat din aerul medieval au participat sâmbătă la concursul Noaptea supravieţuitorilor în Cetate. 15 cupluri s-au înscris în competiţie, însă directorul Emil Ursu a spus că „pe lângă concurenţi, în Cetate au mai rămas întreaga noapte alte aproximativ 100 de persoane”.
Un juriu a evaluat abilitatea participanţilor la concurs de a supravieţui o noapte în Cetatea Medievală, iar la final, câştigători au fost declaraţi Luiza Sidoriuc din Suceava şi Mădălin Mereş din Sibiu, iar sabia învingătorilor a ajuns la Sibiu.
Festivalul medieval a continuat şi pe parcursul zilei de ieri, până târziu în noapte, când cavalerii şi domniţele şi-au luat la revedere de la suceveni.
(15 aug 2011, 11:45:24