Liceele din judeţul Suceava sunt pe locul doi pe ţară în ceea ce priveşte numărul de locuri de admitere în clasa a IX-a rămase libere după primele două etape ale repartizării computerizate.
După liceele din judeţul Iaşi, unde au rămas libere peste 1.300 de locuri în clasa a IX-a, urmează unităţile de învăţământ liceal din Suceava, unde nu s-au ocupat 1.005 locuri de admitere, ceea ce înseamnă că peste 33 de clase întregi nu s-au mai format din cauză că nu au avut elevi care să opteze pentru acele locuri.
Majoritatea locurilor fără elevi admişi sunt în liceele industriale din judeţ, în liceele vocaţionale şi teoretice locurile în clasa a IX-a fiind ocupate aproape în întregime încă de la prima etapă a repartizării computerizate.
780 de elevi din judeţul Suceava, care au terminat anul acesta şcoala gimnazială, au renunţat la studii şi nu s-au mai înscris la liceu, ceea ce explică şi motivul din care au rămas aşa de multe locuri la liceu fără elevi care să le ocupe.
Numărul de locuri, mai mare decât cel al absolvenţilor de gimnaziu din acest an
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava au spus că numărul de locuri în clasa a IX-a scoase la concursul de admitere a fost mai mare decât cel al absolvenţilor, astfel încât să fie suficient pentru toţi. Potrivit planului de şcolarizare, toţi absolvenţii de şcoală gimnazială din acest an aveau loc la liceu. Practic, Ministerul Educaţiei a aprobat înfiinţarea şi funcţionarea a 320 de clase a IX-a, ceea ce înseamnă 9.600 de locuri pentru cei 9.748 de absolvenţi de gimnaziu.
Faptul că au rămas atâtea locuri neocupate în licee influenţează negativ şi finanţarea unităţilor de învăţământ începând cu noul anul şcolar. Din septembrie, finanţarea şcolilor se va face per elev, iar şcolile în care nu s-au ocupat toate locurile vor primi mai puţine fonduri.
După prima etapă a repartizării computerizate la liceu, 8.121 de absolvenţi de gimnaziu au fost admişi în clasa a IX-a. La a doua repartizare, alţi 114 elevi au intrat la liceu, cei mai mulţi dintre ei în unităţi de învăţământ cu profil industrial şi tehnic.