Directorii mai multor instituţii sucevene s-au transformat, pentru o zi, în pelerini, în cadrul programului turistic „Pelerin în Bucovina”. Peste 20 de şefi sau reprezentanţi din conducerea unor instituţii din judeţul Suceava au parcurs pe jos un traseu de aproximativ patru kilometri, traversând Obcina Mare, dinspre Poiana Micului spre Suceviţa. În pelerinaj, directorii de instituţii au fost însoţiţi de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, la iniţiativa căruia a fost organizată acţiunea.
Printre pelerinii care au ajuns de la Poiana Micului la Suceviţa se numără şefa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Aurelia Focşa, directoarea Casei de Pensii, Camelia Chitul, directoarea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Elena Oanea, şi directoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Angela Coroleucă. Alături de acestea au mai fost prezenţi şeful Inspectoratului Şcolar, Petru Carcalete, adjunctul acestuia Vasile Monacu, şeful Gărzii Financiare, Ionuţ Vartic, şeful Inspectoratului de Muncă, Ionuţ Creţuleac, şeful Casei de Asigurări de Sănătate, Cristi Bleorţu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Agricole, Florinel Avăsăloaiei, şeful Direcţiei Silvice, Mihai Miheţiu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Costel Girigan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Daniel Cadariu, precum şi Niculai Barbă şi Cristi Creţu, consilierii preşedintelui Consiliului Judeţean.
Pelerinajul a avut ca punct de plecare „Casa Pelerinului” din Gura Humorului, după care grupul s-a deplasat la Mănăstirea Humorului, acolo unde au vizitat biserica şi au aprins câteva lumânări. Înainte de a pleca în pelerinaj, un preot a citit o rugăciune pentru reuşita acţiunii.
Pârâul Humor a fost populat cu circa 1.000 de păstrăvi
După oprirea la Mănăstirea Humorului, Gheorghe Flutur şi şefii de instituţii s-au oprit pe malul pârâului Humor. Atât şeful administraţiei judeţene, cât şi directorii pelerini, împreună cu doi copii, au repopulat pârâul Humor cu aproximativ 1.000 de păstrăvi. „Din păcate apele de munte sunt destul de slab populate cu păstrăv. E important să-i încurajăm, mai ales pe cei care au crescătorii de păstrăvi, să doneze puiet pentru repopularea apelor de munte”, a spus Flutur. Un silvicultor prezent la această acţiune a povestit că pârâul Humor nu a mai fost repopulat cu păstrăv de 25 de ani.
Turiştii care aleg traseul de la Poiana Micului la Suceviţa vor avea parte de un peisaj extraordinar
Ultima parte a traseului spre Suceviţa a fost şi cea mai dificilă, şefii instituţiilor având de mers pe jos circa patru kilometri. Dacă unele porţiuni au ridicat o serie de probleme din punctul de vedere al accesibilităţii, însă doar pentru persoanele fără experienţă în călătorii montane, acest lucru a fost depăşit de frumuseţea peisajului de pe traseu.
Fie că a fost vorba despre traseul prin pădure, fie pe platoul Obcinei Mari, sau pe cursul de apă al pârâului La Larice, porţiunea de patru kilometri parcursă ieri de şefii de instituţii poate reprezenta oricând o atracţie pentru turişti.
De altfel, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că intenţionează să reia pelerinajul şi pentru şefii de instituţii care nu au fost prezenţi la acţiunea de ieri. „Mă gândesc că ar trebui să vină şi cei care sunt acum în concediu. Ar fi primul test. Dacă pot sau nu mai departe. Pentru că se anunţă o perioadă grea. Şi atunci poţi să dai testul pe drumul pelerinilor. Mai ales că unii dintre ei vor veni din concedii şi vom mai repeta acest pelerinaj”, a spus Flutur.
Flutur este nemulţumit de implicarea pensiunilor în organizarea de evenimente pentru turişti
Preşedintele CJ Suceava a spus că pensiunile din judeţ ar trebui să se implice mai mult în promovarea acestor trasee turistice, prin organizarea unor acţiuni asemănătoare pentru oaspeţii pe care îi au. Flutur a spus că unităţile de cazare sucevene nu ar trebui să se limiteze doar în a oferi o cameră cu televizor şi eventual un jacuzzi, ci ar trebui să le pregătească oaspeţilor acţiuni care să-şi atragă.
„Cine merge în Grecia sau în altă parte ştie bine că orice deal este numit munte, iar pe el se improvizează un traseu turistic. Ori noi avem trasee turistice extraordinare, care trebuie frecventate de cei de la pensiunile turistice. Ei trebuie să-şi ia grupul de musafiri şi să meargă pe traseele turistice din judeţ. Iar acest lucru trebuie să facă parte din oferta lor turistică”, a spus Gheorghe Flutur.
El a mai adăugat că în zilele următoare, turişti din Austria, Cehia sau Polonia au anunţat că vor să parcurgă pe jos traseul de la Poiana Micului la Suceviţa.
„Mă bucur că suntem printre primii pelerini pe acest traseu. Însă zilele viitoare se anunţă mulţi alţi pelerini care vor veni pe aici. Şi vreau să spun că noi trebuie să ne gândim la circuite turistice integrate, atât cu trenul de epocă, cu maşina, cu bicicleta sau pe jos. Iar Bucovina oferă o diversitate foarte mare de posibilităţi pentru turism”, a încheiat Flutur.
(13 aug 2011, 17:11:09