Cu chipurile luminate de flăcările torţelor, personaje de legendă, desprinse din negurile istoriei, au străbătut aseară străzile Sucevei, într-un alai uimitor şi fascinant.
Patru cavaleri călare pe cai aprigi, gata-gata să arunce cu flăcări pe nări, le-au deschis calea, în vreme ce toboşarul vestea lumii ce se întâmplă, punctând anunţurile cu un ferm “Am zis!”.
În spatele lor mărşăluiau războinici fioroşi, înveşmântaţi în zale, cu armuri şi scuturi lucioase, cu săbii ascuţite, ce scoteau scântei în contact cu asfaltul. Alţii, înarmaţi cu barde şi topoare, îşi ţineau armele sprijinite pe umăr, în vreme ce în mână purtau făclii sau steaguri cu steme pline de simboluri magice.
N-au lipsit nici domniţele, cu frumoase veşminte de epocă, gata să farmece inimile cavalerilor la turnir sau la dans, dar nici femeile războinice, înveşmântate în haine de piele, cu arcuri şi priviri necruţătoare, dar fermecătoare.
Ca nişte magicieni, tineri războinici scuipau jerbe de foc, luminând mai tare alaiul de personaje desprinse din Evul Mediu, în vreme ce spectatorii, adunaţi cu sutele pe marginile străzii, îi priveau plini de încântare.
Spre capătul coloanei, steagurile mânuite de tineri dibaci fâlfâiau pline de viaţă, zburând şi revenind în mâinile lor, deşi cu toţii se aflau în mişcare.
Alaiul era încheiat de vrăjitoare, după cum le-a categorisit din prima publicul pe tinerele cu priviri misterioase, aruncate de sub glugile ce le ascundeau chipurile.
Nici măcar cei din maşinile oprite în trafic n-au mai claxonat grăbiţi, ci stăteau cu geamurile deschise, pentru a urmări convoiul de personaje care s-a pornit tocmai din Obcini sus, prin cartierul George Enescu, înspre Primărie şi de acolo spre Cetate, urmat de o mulţime de curioşi.
Pe oriunde trecea, parada Festivalului de Artă Medievală era întâmpinată de sute de oameni entuziasmaţi, care nu s-au zgârcit cu aplauzele, în vreme ce alţii urmăreau spectacolul de la înălţime, adunaţi ciorchine pe balcoane şi pe la geamuri.
Aşa s-a desfăşurat cea mai mare paradă medievală din România, la care au participat 200 de oameni care au luat chipul şi înfăţişarea oamenilor din vechime, mărşăluind pe ritmul războinic al tobelor şi chemând oamenii să-i urmărească la spectacolele pe care le vor susţine în Cetatea de Scaun a Sucevei timp de trei zile.
(13 aug 2011, 12:06:46