Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în cursul zilei de ieri că 97% din locurile de cazare în pensiunile şi hotelurile din judeţ sunt ocupate în momentul de faţă. Flutur a spus că din acest punct de vedere se poate spune că proiectul turistic „Pelerin în Bucovina” a avut succes, subliniind că sunt foarte mulţi turişti care nu au mai găsit locuri în unităţile de cazare clasificate şi au ales gospodăriile ţărăneşti. El a precizat că în localităţi precum Putna, Suceviţa, Mănăstirea Humorului, Cacica, Soloneţu Nou sau Vama, turiştii au început să fie cazaţi în gospodării ţărăneşti.
„Vreau să precizez că am avut trei mari proiecte care au fost organizate în jurul celor mai mari sărbători creştine, <Crăciun în Bucovina>, <Paşte în Bucovina> şi <Pelerin în Bucovina>. Am avut evenimente care au adus foarte mulţi turişti şi dincolo de răutăţile opoziţiei, care de undeva din staţiune tot mai critică ce li se pare lor că nu este în regulă, pot să spun că <Pelerin în Bucovina> este un proiect care de abia acum încolo începe şi îşi va arăta efectele. Eu am mare încredere în această formă de turism, care va lua proporţii, şi va fi în avantajul judeţului Suceava”, a spus Flutur. El a subliniat că în primele şase luni ale acestui an numărul turiştilor care au vizitat judeţul Suceava a crescut cu 23,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. „Bucovina, în această perioadă, înseamnă frumoasele mănăstiri, traseele turistice deosebite, parcurile şi rezervaţiile naturale, gastronomia din Bucovina”, a arătat şeful administraţiei judeţene.
„Orice am face în judeţul Suceava nu e bun şi se critică”
Gheorghe Flutur a spus că turiştii mai au la dispoziţie trenul de epocă „Moldoviţa” şi, în acelaşi timp, pot să participe la o serie de evenimente, printre care Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei sau Festivalul Naţional al Păstrăvului din Ciocăneşti. De asemenea, el a mai declarat că o evoluţie s-a înregistrat şi la numărul de zile pe care turiştii le petrec în judeţul Suceava, de la 2,4 la trei zile.
Făcând referire la acuzaţiile aduse de reprezentanţii opoziţiei cu privire la modul de promovare a judeţului, Flutur a precizat că „văd o opoziţie tolănită la soare, care în continuare dă semne de imaturitate. Orice am face în judeţul Suceava nu e bun şi se critică. Evident că nu îi aştept să ne laude, dar să vină cu soluţii. Asta este marea problemă a opoziţiei de Suceava şi nu numai. Se pare că s-au molipsit de la centru. Văd o opoziţie tolănită la soare care în continuare dă semne de imaturitate. Ştiu doar să critice şi nu am de gând să intru în polemică. Eu voi da replici de pe şantierele din judeţ”, a încheiat Flutur.
Opoziţia susţine că proiectele turistice nu sunt coerente
Afirmaţiile lui Gheorghe Flutur au fost făcute după ce şefii judeţeni ai USL Suceava au criticat proiecte de promovare a turismului promovate de Consiliul Judeţean, afirmând că acestea nu sunt coerente şi nu asigură dezvoltarea durabilă a judeţului. Astfel, preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat că Suceava are nevoie de o strategie coerentă pentru dezvoltarea turismului. Băişanu a spus că în momentul de faţă nu există o strategie reală de promovare a turismului, solicitându-i lui Gheorghe Flutur să prezinte un raport cu acţiunile realizate pentru dezvoltarea turistică a judeţului. La rândul lui, vicepreşedintele PSD Suceava Ovidiu Milici a amintit faptul că CJ Suceava ar fi putut să nu cheltuiască circa un milion de lei pentru broşurile destinate turiştilor care vin în pelerinaj la Putna. „Se cheltuiesc bani pentru evenimente care dăinuie în conştiinţa poporului de sute de ani”, este de părere Milici. El le-a solicitat democrat-liberalilor suceveni să lase deoparte festivismul şi să folosească banii europeni cu responsabilitate.
(12 aug 2011, 11:05:13
Eşti încurajat să se întâmple
Eviţi etnografii , cauţi sindrofii
Cu bani puţini lucruri multe să se’ntâmple
Turismul se face (parcă ) doar în lipsa ta
Acolo unde eşti nu ... el nu e
Ori mergi la timp (şi nu mai absenta)
Ori aruncă-te (la întâmplare) ’ UE
Bucuria de a explora o ( mai ) ai
În Buci Ovina ai ce explora , dar ... ? ! ! !
Cred ( crezi ) că era mai bine dacă aşteptai
/ 100 şi ceva de ani ... măcar ? ! /