Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică este una dintre cele mai moderne instituţii de acest fel din România. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, acesta participând ieri la inaugurarea a două proiecte realizate pe fonduri europene pentru modernizarea centrului din Sasca Mică.
Flutur a precizat că proiectele au vizat, pe de o parte, reabilitarea şi dotarea clădirilor în care sunt cazaţi pacienţii, iar pe de altă parte modernizarea şi extinderea cantinei. Ambele proiecte au fost finanţate prin Programul Operaţional Regional şi au fost promovate de Consiliul Judeţean Suceava.
Şeful administraţiei judeţene a explicat că unul dintre proiecte, „O viaţă normală în centru – o poartă deschisă spre societate”, a avut o valoare de aproape un milion de euro. Proiectul a vizat modernizarea pavilionului pentru adulţi şi a spălătoriei din cadrul centrului de la Sasca Mică. Astfel, în urma implementării proiectului au fost efectuate lucrări de reabilitare a pavilionului pentru adulţi pe o suprafaţă de 763 de metri pătraţi, precum şi lucrări de reabilitare la spălătorie pe o suprafaţă de aproape 174 de metri pătraţi.
Flutur a spus că atât pavilionul pentru adulţi, cât şi spălătoria au fost dotate cu aparatură şi mobilier modern. Astfel, au fost achiziţionare 21 de tipuri de dotări, printre care aspiratoare, tărgi, maşini de spălat automate, aragazuri electrice, televizoare, mochete, scaune, şifoniere, maşini de spălat rufe, paturi, perdele şi calculatoare.
Prin proiectul „Gospodina” a fost modernizată cantina centrului de la Sasca Mică
Gheorghe Flutur a adăugat că al doilea proiect finalizat la centrul de la Sasca Mică”, intitulat „Gospodina”, a avut o valoare de 1,688 milioane de lei, şi a presupus extinderea şi modernizarea corpului vechi al cantinei din cadrul centrului, precum şi dotarea acesteia cu echipamente şi aparatură modernă.
„Sunt două proiecte extrem de importante, promovate de Consiliul Judeţean pe fonduri europene, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a celor care sunt internaţi aici. Mulţumesc echipei care s-a ocupat de implementarea acestor proiecte, în primul rând domnului director Gheorghe Fron, dar şi echipei de la Consiliul Judeţean, domnului Vasile Ilie şi domnului director Dragoş Juravle. Sunt două proiecte care arată că ne-am ocupat şi de problemele sociale pe care le avem, alături de celelalte probleme din sănătate, cum sunt investiţiile din spitale”, a spus Gheorghe Flutur.
La rândul său, directorul centrului de la Sasca Mică, Gheorghe Fron, a spus că odată finalizate cele două proiecte, unitatea pe care o conduce devine unul dintre cele mai moderne centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din ţară. El a spus că pe lângă condiţiile moderne de cazare a persoanelor asistate, centrul din Sasca Mică dispune şi de cea mai modernă cantină şi de cea mai modernă spălătorie, depăşind la aceste capitole Universitatea „Ştefan cel Mare”. În centrul din Sasca Mică sunt internate 400 de persoane.
(12 aug 2011, 13:26:59