Anul agricol 2011 va fi unul bun pentru cei mai mulţi cultivatori de teren din judeţul Suceava. Cel puţin asta rezultă din datele centralizate de Direcţia Agricolă Suceava, conform cărora cerealele au fost recoltate aproape în totalitate, înregistrându-se o producţie mare şi de calitate, în timp ce culturile importante mai târzii, cartoful şi porumbul, se prezintă foarte bine.
Precipitaţiile suficiente şi căzute la timp, alternate cu perioadele de căldură şi calamităţi ce nu s-au extins pe suprafeţe întinse au făcut ca anul agricol să fie unul bun.
Grâu panificabil cu producţie medie de 3.000 de kilograme la hectar
Inginerul agronom Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, ne-a declarat că grâul a fost recoltat de pe întreaga suprafaţă, 18.320 de hectare, producţia medie fiind de 3.000 de kilograme la hectar. Diferenţele de producţie între suprafeţele lucrate comasat, de arendaşi, şi cele care aparţin micilor cultivatori par a fi mai mari ca niciodată. Tofan a arătat că micii cultivatori au obţinut producţii de 2000-2500 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce marii cultivatori au ajuns până la 5.000, chiar 6.000 de kilograme la hectar.
„A fost un an bun pentru grâu, care este panificabil în totalitate, nu au fost probleme nici cu încolţirea boabelor în spic, problemă care apare de la umiditate excesivă, şi nici cu grâul şiştav, fenomen ce se manifestă după secete prelungite”, a explicat reprezentantul Direcţiei Agricole.
Tot referitor la cereale, el a precizat că şi secara şi triticalele au fost recoltate în totalitate, în timp ce orzoaica de primăvară şi ovăzul sunt încă în proces de recoltare.
Situaţia cartofului şi a porumbului
Referitor la cartof, recoltat doar pe mici suprafeţe, pentru consum imediat, specialiştii Direcţiei Agricole Suceava estimează o producţie de 20 de tone la hectar. Suprafaţă însămânţată în judeţ cu această cultură este de aproximativ 22.000 de hectare, cartofii urmând a fi scoşi de la finele lunii august şi probabil chiar până la începutul lunii octombrie. Şi aici, marii cultivatorii vor avea producţii excelente, de 35-40 de tone la hectar.
La porumb, cultura aflată pe cea mai extinsă suprafaţă în judeţ, aproximativ 32.000 de hectare, veştile sunt şi mai bune.
„Porumbul, aflat încă în faza de dezvoltare, se prezintă foarte bine, cel mai bine dintre culturile importante, asta după ce a avut atât căldură, cât şi apă la timp”, a arătat specialistul Direcţiei Agricole, estimând o producţie medie de şase tone boabe la hectar.
Producţia bună înseamnă preţ scăzut
Aceste producţii bune, peste medie, prezintă însă şi un dezavantaj pentru cultivatori. Excesul de produse scade automat preţul, fiind de aşteptat ca în următoarele luni acesta să fie din ce în ce mai mic. Momentan, la producător, grâul are un preţ de 0,6-0,7 lei la kilogram, în timp ce la cartof este estimat un preţ de 0,5 lei la kilogram, cu posibilitatea de scădere sub această valoare.
(11 aug 2011, 13:31:45