Cetăţenii străini din statele terţe (non UE) căsătoriţi cu suceveni nu au voie, potrivit noilor modificări ale legislaţiei în domeniu, să părăsească România mai mult de şase luni pe an, dacă nu vor să îşi piardă dreptul de şedere pe teritoriul ţării noastre.
Aceeaşi situaţie şi în cazul străinilor care figurează ca membri de familie ai unor cetăţeni domiciliaţi la Suceava, fiind înregistrate nu mai puţin de 822 de persoane, dintre care 775 au drept de şedere temporară, iar restul drept de şedere pe termen lung.
Cei mai mulţi străini cu familii la Suceava şi drept de şedere în România provin din Republica Moldova (471), Ucraina (135) şi Turcia (53).
„Dacă se constată că au o absenţă de pe teritoriul României mai mare de şase luni în decurs de un an, există posibilitatea revocării dreptului de şedere”, a explicat, ieri, şeful Biroului pentru Imigrări Suceava, comisarul Aurel Savin.
Singurele excepţii sunt atunci când absenţa de pe teritoriul României are ca motiv satisfacerea serviciului militar obligatoriu, starea de graviditate sau de naştere, o boală gravă sau împrejurări excepţionale care au făcut imposibilă întoarcerea voluntară.
Aurel Savin a anunţat că, începând cu 31 iulie a.c., s-au adus mai multe modificări şi completări în ceea ce priveşte regimul juridic al străinilor.
Cea mai importantă modificare este aceea că în locul cărţilor de rezidenţă vor fi emise permise de şedere temporară, valabile pe o perioadă de la un an până la cinci ani, sau permis de şedere pe termen lung, valabil pe o perioadă de 10 ani.
Contravaloarea unui permis de şedere este de 240 de lei, care se achită la orice unitate CEC.
În privinţa cărţilor de rezidenţă eliberate anterior, completează reprezentanţii Birului pentru Imigrări, acestea rămân în vigoare până la data expirării valabilităţii lor.