Secţiile de Obstetrică şi Neonatologie ale Spitalului Municipal Rădăuţi vor fi reabilitate, până la sfârşitul acestui an, în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii şi Băncii Mondiale.
Ministerul Sănătăţii a semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, contractul cu societatea de construcţii care a câştigat licitaţia pentru modernizarea maternităţii din spitalul rădăuţean, astfel încât aceasta să se ridice la nivelul cerinţelor actuale şi al normelor europene. Suprafaţa care va fi reabilitată este de peste 900 de metri pătraţi, iar investiţiile vor cuprinde lucrări de rezistenţă mecanică şi stabilitate, securitate la incendiu, igienă, siguranţă în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, economie de energie şi izolare termică. Valoarea totală a contractului, care se realizează în cadrul Proiectului privind reforma sectorului sanitar, faza a II-a, cu finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, este de 4.607.476 de lei.
Probleme de infrastructură
Directorul Spitalului Municipal Rădăuţi, Dorin Tibeică, a declarat ieri că proiectul, în actuala formă, nu poate fi implementat la maternitatea unităţii din cauza infrastructurii, iar săptămâna viitoare va purta discuţii la Bucureşti, cu responsabili de la Ministerul Sănătăţii, pentru a vedea ce se poate face în acest sens. „Proiectul este gândit să funcţioneze în sistem clinică. Asta înseamnă ca secţiile de Obstetrică, Neonatologie, Anestezie şi Terapie Intensivă Pediatrică să funcţioneze împreună, în cadrul unui compartiment, nu să fie dispersate prin tot spitalul, ca în momentul de faţă. Avem o problemă de amplasare a noii locaţii, nu dispunem de spaţiul necesar”, a explicat managerul Tibeică.
În perioada 2010-2011, în cadrul proiectului derulat cu Banca Mondială, mai sunt supuse reabilitării încă cinci maternităţi din ţară, în Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Brăila.
La maternitatea din Rădăuţi, anual, se nasc aproximativ 1.400 de copii.