În perioada 13 – 15 august, la Ciocăneşti va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului, manifestare inclusă în cadrul Proiectului Pelerin în Bucovina.
Festivalul este organizat de Primăria comunei Ciocăneşti, Consiliul Local, împreună cu ANTREC România – Filiala Suceava.
Sâmbătă, 13 august, în prima zi a festivalului, la ora 12:00, vor fi primiţi invitaţii, turiştii şi pescarii care se înscriu la Concursul de pescuit păstrăv pe apele Bistriţei Aurii – faza naţională. Grupurile de turişti vor fi îndrumate să viziteze comuna muzeu Ciocăneşti, Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, bisericile de lemn din comună, Muzeul etnografic de la biserica satului Botoş.
La ora 17:00, organizatorii au pregătit un simpozion tematic, care se va desfăşura în odaia meşterilor populari din incinta Muzeului Naţional al Ouălor Încondeiate. Temele propuse pentru simpozion sunt „Bistriţa Aurie – izvor de apă curată, izvor de aur, casă a păstrăvului, lostriţei şi lipanului, aşternut alunecos pentru călătoria cu plutele tradiţionale, dar mai ales în economia turismului”; „Păstrăvul – pasiune, ştiinţă, afacere, gastronomie, tradiţia la ea acasă, nisipurile aurifere, istoria festivalurilor din Ciocăneşti, turismul, o şansă reală, odă străbunilor”; Concurs de pescuit păstrăv - manşa I. Tot în prima zi, turiştii pot participa la slujbele de Vecernii la mănăstirile Sfânta Cruce - Suhard, Sfântul Ştefan cel Mare - Ciocăneşti, Sfinţii Apostoli Pentru şi Pavel - Botoş.
Parada portului popular, concurs de gastronomie
Duminică, 14 august, între orele 7:30 – 10:30, este programat concursul de pescuit păstrăv – manşa a doua. Oaspeţii pot să participe la Sfânta Liturghie oficiată la bisericile şi mănăstirile din Ciocăneşti şi Botoş, dar pot vizita şi muzeele din comună, care vor fi deschise toată ziua.
La ora 11:30, va începe concursul cu plutele pe Bistriţa Aurie, etapa a II-a, de la Orata la Oiţa, urmat de river rafting – Clubul Eco Dorna. La ora 12:00, va începe parada portului popular (mascota festivalului, căruţa cu păstrăv – de la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, la Stadionul Ciocăneşti).
Oficialităţile locale vor da startul oficial al celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Naţional al Păstrăvului, după care va fi lansat puiet de păstrăv în apele Bistriţei Aurii – zona centrală a localităţii, în prezenţa dr. Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
Pe parcursul zilei de duminică, în localitate va putea fi admirată expoziţia-concurs de gastronomie cu produse vegetariene bucovinene. De asemenea, turiştii vor putea asculta, dar şi un recital al preotului Marius Cristian Pop, alături de alţi artişti care vor interpreta muzică patriotică.
Tot duminică, vor fi desemnaţi câştigătorii concursului de pescuit şi gastronomie vegetariană. Seara, după slujba Prohodului Maicii Domnului oficiată la bisericile şi mănăstirile din Ciocăneşti şi Botoş, turiştii vor participa la un moment inedit al serii “Primirea lui Bogdan Vodă – plăieşii cu făclii”.
Invitaţi: Irina Loghin, Ansamblul “Brăduleţul”, Ansamblul “Bistriţa Aurie”
În cea de-a treia zi de festival, luni, 15 august, toată suflarea, turişti şi săteni, este chemată cu doba la Sărbătoarea Sfânta Maria Mare, când se sărbătoreşte hramul la Ciocăneşti.
În jurul amiezii, pe Stadionul Ciocăneşti vor avea loc concursurile “Cel mai mare păstrăv” şi “Cea mai mare mămăligă”, pe locul în care va fi amenajată o stână tradiţională. Cei mai vârstnici gospodari din Ciocăneşti, cu peste 50 de ani de căsnicie, vor fi sărbătoriţi şi onoraţi de oficialităţi, după care vor fi invitaţi să deguste bunătăţi preparate din păstrăv, după reţete tradiţionale. Va continua concursul “Plutele pe Bistriţa Aurie” – manşa a III-a, de la Oiţa, la Ciocăneşti.
Plutaşii vor fi cinstiţi direct din butoiul cu bere, după care toţi invitaţii şi localnicii sunt aşteptaţi la un spectacol extraordinar cu Irina Loghin, Ansamblul “Brăduleţul” Botoş şi Ansamblul “Bistriţa Aurie” Ciocăneşti.
“Ca în fiecare an, va fi aleasă şi premiată cea mai frumoasă gospodărie tradiţională din Ciocăneşti, cea mai frumoasă grădină de flori, cea mai frumoasă păstrăvărie, cel mai frumos costum popular. Seara se va încheia cu balul festivalului, tombola Păstrăvul de aur, se va alege regina balului, totul culminând cu un impresionant foc de artificii”, a spus primarul Gheorghe Tomoiagă. În zilele de 14 şi 15 august, se organizează şi Târgul Meşterilor Populari la Ciocăneşti. Festivalul va fi prezentat de Gheorghe Şoană, de la Radio Iaşi. Întreaga manifestare de la Ciocăneşti este susţinută de Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Ciocăneşti, ANTREC România, Ape Minerale Poiana Negri, Bergenbier – bere Noroc, crescătorii de păstrăv din Ciocăneşti, Romsilva, Păstrăvăria “Păstrăvul Auriu”.
(10 aug 2011, 20:29:43