Refacerea faţadelor distruse ale clădirilor devine, de săptămâna aceasta, o obligaţie a tuturor locatarilor, odată cu intrarea în vigoare a Legii 153/2011.
Cunoscut drept “Legea faţadelor”, actul normativ prevede că toţi proprietarii de apartamente au obligaţia să reabiliteze faţadele blocurilor.
În baza acestei legi, primăriile îi pot amenda pe cei care nu respectă această obligaţie cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei.
“Legea intră în vigoare pe 11 august 2011 şi prevede că toţi proprietarii de apartamente trebuie să-şi reabiliteze faţadele blocurilor. Acolo unde nivelul de degradare pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei trebuie făcută obligatoriu reabilitarea faţadei, în cel mai scurt timp. La celelalte cazuri, reabilitarea faţadelor trebuie făcută în 12 luni de la primirea notificării din partea administraţiei locale”, a declarat viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.
Legea prevede că în trei luni de la intrarea sa în vigoare, primăriile trebuie să facă o bază de date cu toate blocurile şi starea lor actuală – dacă sunt sau nu reabilitate.
“Noi am luat-o puţin înainte, pe 1 august am semnat o adresă către asociaţiile de proprietari în care îi rugăm, până pe 30 septembrie, să ne transmită baza de date cu imobilele ale căror faţade sunt reabilitate, deteriorate sau reabilitate parţial.
Pe lângă acest tabel trebuie să ne transmită dacă sunt situaţii grave, unde faţada este deteriorată şi riscă să cadă, pentru ca noi să notificăm populaţia şi apoi ei, în termen de 12 luni, trebuie să îşi reabiliteze faţada”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Singura facilitate asigurată de Guvernul României în aceste cazuri este subvenţionarea totală a dobânzii în cazul în care se apelează la un credit bancar pentru executarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor. Practic, dacă locatarii unui bloc vor lua un credit de 100.000 lei, ei vor returna aceeaşi sumă băncii, pentru că dobânda va fi suportată de la bugetul de stat.
Legea 153/2011, care prevede măsuri de creştere a calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor, permite ca, în cazuri excepţionale, costurile de refacere a faţadelor să fie preluate de Consiliul Local, urmând ca apoi banii utilizaţi să fie recuperaţi de la locatari, sau, în cazul persoanelor nevoiaşe, să fie acoperiţi din bugetul local.
Sunt exceptate de la prevederile acestei legi clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau în curs de reabilitare şi clădirile clasate ca monumente istorice.
( 9 aug 2011, 13:33:34