Mii de elevi din judeţul Suceava sunt obişnuiţi deja să înceapă noul an şcolar pe şantier. De ani de zile, zeci de şcoli din judeţ se află încă în construcţie sau reabilitare, în unele şcoli lucrările au avansat, în altele au stagnat, iar în altele s-au adunat datorii către constructorii care execută lucrările. Nici în anul şcolar care stă să înceapă situaţia nu este diferită, pentru că zeci de şcoli sunt adevărate şantiere, fără acoperiş, geamuri sau pardoseală, iar lucrările sigur nu vor fi terminate până pe 12 septembrie, când vor începe cursurile.
Directorii de şcoli şi primarii spun că situaţia nu este nouă, fiindcă lucrările nu au demarat anul acesta, şi că elevii vor face ore fie în vechile unităţi, în cazul în care acestea s-au păstrat, iar acum se construiesc alte corpuri sau şcoli noi, fie în cămine culturale, grădiniţe sau alte spaţii improvizate, în cazul în care şcolile vechi au fost dărâmate, iar în cele noi nici nu se poate discuta că se va intra până în toamnă.
Elevii vor învăţa în jumătate de şcoală
O situaţie de acest fel se întâlneşte la doi paşi de municipiul Suceava, la Adâncata, unde lucrările de reabilitare a şcolii au demarat acum doi ani de zile, mai exact în anul 2009. Primarul comunei Adâncata, Dorel Filip, a declarat că „jumătate din corpul şcolii este accesibil, iar jumătate este şantier, nu este nici acoperit cu tablă, numai cu folie de plastic”. Pentru a fi terminată întreaga lucrare, primarul a spus că ar mai trebui peste 800.000 de lei, bani pe care Guvernul nu i-a alocat încă. Până acum, în şcoală s-au investit doar vreo 200.000 de lei, deci s-a realizat o mică parte din lucrare, comparativ cu ceea ce trebuie investit în continuare.
Primarul Dorel Filip a declarat că „până în septembrie lucrările nu au cum să fie gata, iar elevii vor învăţa grupaţi în două schimburi, în jumătatea de corp accesibilă, care este cu intrare separată şi nu are legătură cu şantierul”.
La Pătrăuţi, şcoala e doar un schelet din cărămizi
La fel stau lucrurile şi la Pătrăuţi, unde şcoala din centrul satului a intrat în reabilitare, însă primarul Constantin Jureschi a declarat că „la ora actuală se lucrează, iar constructorul ne-a promis că se va ţine de contract şi până în iarnă lucrările vor fi finalizate”.
La ora actuală şcoala este un schelet, doar cu ziduri ridicate şi pereţi despărţitori între încăperi, fără acoperiş terminat, fără geamuri. Primarul Constantin Jureschi a spus că „elevii vor începe anul în celălalt corp, alăturat şcolii care se reabilitează, care este în stare de funcţionare, şi dacă nu va fi suficient spaţiu, vom amenaja săli şi în căminul cultural, vom căuta soluţii”.
Acestea sunt doar două exemple de şcoli şantier din Suceava, însă lor li se adaugă zeci şi zeci de investiţii demarate şi nefinalizate încă.
În anul 2010, potrivit unor date ale Consiliului Judeţean Suceava, în 117 şcoli au avut loc lucrări de investiţii şi reparaţii, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro.
„În 2007 şi 2008 s-a început fără cap investiţia în şcoli şi încă avem datorii pentru construcţii”, spunea cu ceva timp în urmă Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
( 8 aug 2011, 17:36:59