Actorul Ion Caramitru şi trupa Hara se numără printre invitaţii de seamă ai Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, ediţia a V-a, ce se va desfăşura în această săptămână, 11 – 14 august, în Cetatea de Scaun a Sucevei.
În prima zi a festivalului, joi, pe scena din curtea interioară a Cetăţii, de la ora 17:00, va fi prezentat un spectacol de muzică şi poezie, cu participarea actorului Ion Caramitru, însoţit de un muzician de la Filarmonica „George Enescu” – Bucureşti.
De la ora 20:00, în timp ce în Cetate se va asculta muzică medievală şi va concerta trupa Hara, pe străzile Sucevei va începe parada nocturnă a cavalerilor cu făclii (cavaleri, domniţe, steaguri, toboşari) care va pleca din cartierul Obcini, va parcurge bulevardul George Enescu, va trece prin faţa Primăriei Suceava şi îşi va continua drumul până la Cetatea de Scaun, oferind sucevenilor un spectacol vizual de excepţie.
Jocuri şi muzică medievală, jonglerii cu steaguri şi foc
Următoarele trei zile de festival vor oferi publicului spectacole, jocuri medievale, spectacole pirotehnice, ateliere de dans, de tir cu arcul, de lupte cu spada, jonglerii cu steaguri şi foc, muzică medievală, commedia dell’arte.Copiii se vor putea bucura, în dimineţile de sâmbătă şi duminică, de spectacole de teatru puse în scenă de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani. Momentele istorice din cetate vor fi puse în scenă de Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.
Talentaţii actori botoşăneni vor reconstitui câteva momente istorice în Cetate: „Urzeala boierilor moldoveni”, „Alungarea meşteşugarilor din Moldova de către Despot Vodă” şi „Venirea lui Ştefan cel Mare în Muntenia”. Nu va lipsi nici Concursul „Noaptea supravieţuitorilor”, la care perechile de cavaleri şi domniţe vor fi supuşi mai multor probe. În Cetatea de Scaun a Sucevei, pe timpul Festivalului Medieval, vor fi „deschise” camera de gardă, cancelaria şi încăperea unde va putea fi consultat horoscopul medieval. În incinta cetăţii va fi instalată şi tabăra cavalerilor medievali.
Turnir în cetate, cu şase cai şi şase cascadori
Îndrăgiţii Coco Fachirul şi cântăreţul la fierăstrău Benedict Popescu vor anima atmosfera pe toată durata festivalului, alături de actori ambulanţi, păpuşari şi cascadori care vor oferi publicului turniruri medievale între cavaleri, spectacole cu foc, dansuri, cântece medievale şi şcoli de lupte.
Şi-au anunţat prezenţa Ordinul cavalerilor de Hunedoara, Ordinul dragonilor din Transilvania (Cluj), trupa Argotica, trupa Străjerii Coroanei şi Asociaţia Paladinii de Terra (Mediaş), Ordinul Cavalerilor de Mediaş. Nu va lipsi din cadrul festivalului turnirul, cu şase cai şi şase cascadori.
În acest an, biletul de intrare la festival este de şase lei pentru adulţi şi doi lei pentru copii şi pensionari.
( 8 aug 2011, 13:59:37