După lupta cu porumbeii “responsabili” de dispariţia florilor de pe marginea străzilor, pe care încercau să-i alunge din centrul municipiului Suceava, poliţiştii locali suceveni se remarcă din nou, prin lupta împotriva unor infractori deosebit de periculoşi – mămicile şi copiii care calcă iarba în parcuri.
Zeci de părinţi care au scos copiii la plimbare în parc şi i-au lăsat să se joace, să se bucure de verdeaţă, s-au trezit în situaţia de a fi trataţi ca nişte infractori şi puşi să plătească amenzi pentru că ei sau copiii lor au călcat iarba.
În vreme ce în orice ţară civilizată, cetăţenii au voie să stea pe iarbă în parcuri, să se bucure de natură, asta fiind şi menirea parcurilor, adică spaţii de relaxare, nu un muzeu de obiecte fragile, care nu trebuie atinse, la noi, dacă duci copilul să stea pe iarbă, la umbră, e considerată o faptă gravă, care contravine legilor locale.
Cu această situaţie absurdă s-a confruntat şi Mariana Iacob, care, pentru că a tras căruciorul copilului la umbră, pe iarbă, în parcul din centrul Sucevei (unde nu există nici un indicator care să interzică să se calce pe iarbă), a intrat în vizorul unui poliţist local plin de zel, care, una, două, s-a decis să o amendeze.
Cum femeia nu vroia decât să fie lăsată în pace, să plece de acolo cu copilul mic, care dormea, poliţistul i-a ţinut calea de mai multe ori, s-a luat după ea pe stradă şi chiar a chemat echipa de intervenţie, să o ridice şi să o ducă la secţie, ca pe un infractor periculos, ignorând plânsetul celorlalţi doi copii ai femeii, speriaţi de situaţie, precum şi intervenţia trecătorilor, care îl rugau să lase femeia în pace, că nu a făcut nimic grav.
“Copiii au început să plângă – mama, ne arestează poliţistul”, povesteşte Mariana Iacob. “Le-am răspuns – Asta nu e poliţist, e paznic de iarbă. Poliţistul ar trebui să ne protejeze pe noi, nu să ne persecute”.
Femeia a depus plângere la Poliţia Locală şi la primărie, pentru ca măcar alte mămici să nu cadă pradă unui astfel de comportament abuziv.
Şefii Poliţiei Locale consideră că poliţistul respectiv şi-a făcut treaba, adică a protejat spaţiile verzi, motivând că dacă toţi părinţii şi copiii care vin în parc ar călca pe iarbă, ar distruge total spaţiile verzi.
Pe de altă parte, primarul Sucevei consideră că poliţiştii locali fac exces de zel în astfel de situaţii.
“Hotărârea de Consiliu Local se referă în mod clar la distrugerea spaţiilor verzi, nu la un copil care calcă pe iarbă. Din păcate unii nu ştiu să facă diferenţa între aceste lucruri şi apar situaţii jenante pentru toţi”, a spus Ion Lungu.
Numai că, la fel ca în vechea zicală românească, “până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”. Deşi cei care au dat o decizie locală cu efect de lege au gândit una, cei care o pun în aplicare o înţeleg altfel, iar zeci de părinţi cu copii s-au trezit în situaţia de a fi amendaţi sau luaţi la rost de poliţiştii locali pentru că au călcat iarba.
( 6 aug 2011, 11:43:16
In toate tarile civilizate din lume, parcurile sunt create tocmai pentru a calca pe iarba, a sta la umbra copacilor, a fi in mijlocul naturii, deoarece intr-un oras, printre betoane si sticla nu ai altundeva unde sa te bucuri de natura. Si acesta este scopul parcurilor, ca orasenii sa se poata bucura de frumusetea naturii in mijlocul orasului.
Ceea ce a facut politistul respectiv nu e exces de zel, ci abuz de putere si o dovada a PROSTIEI lui ! Da-i unui idiot o bariera sau paza unui spatiu public si l-ai facut stapanul universului!
Surprinzatoare e atitudinea sefilor lui din politie, care sustin ca acesta a procedat corect, si atitudinea primarului care a minimizat incidentul. Domnule primar, politistul respectiv si sefii lui care ii iau apararea mai lucreaza in Politia Locala, daca au abuzat de o lege in stilul in care au facut-o ? Daca da, asta spune multe despre modul tau de a gandi, domnule pseudo-primar !