Străzile Sucevei, şi aşa destul de afectate de gropi şi lucrări făcute de mântuială, oferă adeseori şi o imagine care pentru străini ar părea un lucru inedit, dacă pentru noi n-ar fi decât o realitate tristă – copacii sau ramurile de copaci care “cresc” în gurile de canal rămase descoperite.
Lunar, hoţii de fier vechi dau iama prin cartierele oraşului sau chiar pe străzi centrale, furând capacele de canal şi punând în pericol viaţa trecătorilor şi a conducătorilor auto care pot avea oricând surpriza de a face accidente din cauza craterelor rămase descoperite.
Una din străzile recent asfaltate de pe care au dispărut capacele de canal, lipsa acestora fiind marcată de locuitorii din zonă cu crengi de copaci aruncate în canalizările descoperite, este strada Cernăuţi. De-a lungul acesteia, din loc în loc, din asfaltul proaspăt turnat răsar copăcei înverziţi sau ramuri de copaci uscate, care-i avertizează pe şoferi de pericolele existente din cauza lipsei capacelor de canal.
Furtul capacelor de canal, pe lângă disconfortul creat şoferilor care trebuie să le ocolească cu grijă sau pericolele pe care le reprezintă pentru cei care nu observă la timp groapa descoperită, reprezintă şi un fenomen păgubos pentru suceveni, pentru că zeci de mii de lei se pierd astfel.
În vreme ce ACET plăteşte aproape 700 de lei pentru acoperirea unui canal cu capace rezistente la trafic greu, hoţii de fier le distrug şi le vând pe câţiva zeci de lei, iar numărul capacelor de canal dispărute nu e deloc de neglijat.
Directorul societăţii furnizoare de servicii de apă şi canalizare, Ştefan Groza, a spus că numărul capacelor de canal dispărute în ultima perioadă se apropie de 50, fiind străzi pe care toate capacele de canal au dispărut într-o singură noapte.
Acesta a precizat că, de foarte multe ori, hoţii au vizat tocmai străzile pe care s-a refăcut reţeaua de canalizare sau în care aceasta a fost extinsă.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că lipsa capacelor de canalizare este o problemă de care trebuie să se ocupe ACET, care trebuie să le înlocuiască pe cele dispărute, în vreme ce Poliţia Locală ar trebui să-i prindă pe infractori şi să-i sature de colecţionat capace de canal.
Numai că rezultatele se tot lasă aşteptate de ani de zile, căruţele colecţionarilor de fier vechi umblă nestingherite pe străzi, iar capacele de canalizare continuă să dispară, cu complicitatea celor de la centrele de colectare a fierului.
Mai nou, aceiaşi hoţi de fier, care pentru poliţişti sunt un fel de Fantomas, pentru că nimeni nu-i vede, deşi nu au cum căra capace de canal de zeci de kilograme fără a veni cu căruţe sau autoturisme, s-au apucat de furat şi uşile metalice ale tablourilor electrice şi de gaz metan, punând în pericol vieţile altor oameni nevinovaţi.
( 6 aug 2011, 12:01:48
La conlemn, lângă piața EN-GROS, și acolo unde mai sunt astfel ce centre. Dar la noi cum toți te cumpără și te vând la loc, polițaii nu ar rezista mai mult de două zile la un centru. Deci prin rotație, ar trebui puși la pândă.
Asta este părerea mea și cred că este o părere destul de buna.