Bătrânul paralizat abandonat miercuri pe o uliţă din Breaza se află internat în Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc - Centrul de urgenţe, dar riscă să ajungă din nou în stradă.
Directorul Spitalului Municipal din Câmpulung Moldovenesc, Eugen Ciosnar, ne-a spus că Vasile Lesenciuc se află în Centrul de urgenţă al instituţiei pe care o conduce, dar că şederea lui este pentru scurtă durată. Bărbatul a fost dus la Spitalul din Câmpulung joi seară, cu o Ambulanţă, după ce oameni din Breaza au sunat la 112.
Bolnav... şi nu prea
„Bărbatul suferă de mai multe boli cronice. Nu necesită internare, pentru că nu este o urgenţă. Afecţiunile de care suferă necesită tratament, dar care poate fi făcut la domiciliu. I s-a dat un pat liber în Centrul de urgenţă, i s-a dat hrană, deşi nu suntem obligaţi să facem acest lucru, i s-a acordat îngrijire medicală, dar nu poate fi ţinut mai mult de câteva zile. Aici vin persoane aflate în stare gravă, care necesită intervenţii medicale de urgenţă. Se va lua legătura cu Primăria Breaza, care trebuie să găsească o soluţie în acest caz”, ne-a spus şeful Spitalului Municipal din Câmpulung.
El a mai adăugat că Vasile Lesenciuc este un „client” mai vechi al Spitalului Municipal, unde a mai fost internat în trecut, iar comportamentul bărbatului a fost unul necuviincios. De multe ori ajungea la spital în stare de ebrietate, provoca scandal şi îşi făcea nevoile pe unde apuca. Reprezentanţii Spitalului din Câmpulung Moldovenesc au sunat şi în trecut la Primăria Breaza, pentru a găsi o soluţie în favoarea bărbatului, dar fără rezultat.
Nici o şansă să fie internat într-un centru de stat
Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a confirmat faptul că Vasile Lesenciuc a ajuns, după eliberarea din Penitenciarul botoşănean, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Costâna doar pentru că, verbal, reprezentanţii penitenciarului au spus că bărbatul ar avea probleme psihice.
„Verificând dosarul medical pe care îl avea Vasile Lesenciuc la ieşirea din puşcărie, am văzut că nu avea nici un grad de handicap. Conform legii, responsabilitatea în aceste cazuri revine primăriei din localitatea Breaza, unde bărbatul are domiciliul. Noi nu putem să-l internăm în centrele aflate în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava”, a declarat Margareta Isăilă.
O mână întinsă, o şansă
Primarul comunei Breaza, Gheorghe Lesenciuc (n. r. acesta nu este rudă cu bătrânul de 70 de ani), ne-a spus că asistentul social din cadrul primăriei va monitoriza cazul bătrânului septuagenar după externarea din spital.
„Se vor purta în continuare discuţii cu fiica bărbatului. Am înţeles că aceasta intenţionează să-l ia pe bătrân la ea acasă, până se va găsi o soluţie într-un cămin de bătrâni, în ciuda faptului că el vorbeşte foarte urât despre ea şi s-a comportat necuviincios. Noi, primăria, nu avem un centru pentru bătrâni, nu avem o soluţie pentru acest bărbat. Doar familia poate să-l ajute”, ne-a explicat primarul comunei Breaza.
Puşcăria de după puşcărie
La sfârşitul lunii iulie, bătrânul Vasile Lesenciuc a fost liberat condiţionat din Penitenciarul Botoşani, după ce a ispăşit zece ani de închisoare, din cei 20 pe care i-a primit pentru o crimă comisă la Câmpulung Moldovenesc. Deşi are mai mulţi fraţi şi o fiică, bătrânul a fost lăsat în stradă două zile, pentru că nimeni nu a dorit să-şi asume responsabilitatea de a-l îngriji.