În luna august ar trebui ca sucevenii să îşi facă bagajele şi să plece, oriunde, numai să fie un loc în care civilizaţia nu înseamnă apă încălzită pe aragaz şi baie la lighean. În Suceava ar trebui să rămână doar cei care au centrale termice proprii sau boilere electrice şi beneficiază de apă caldă zi şi noapte, fără ca revizia tehnică să dureze o lună de zile, ci cel mult câteva zile.
Aceasta este gândirea în baza căreia, într-o lună care se anunţă a fi una caniculară, pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, civilizaţia s-a oprit la cratiţă, la oalele cu apă încălzite zilnic pe aragaz, sau, pentru unii, la băi făcute o dată pe săptămână.
Zeci de mii de suceveni la robinetele cărora nu curge decât apă rece sunt revoltaţi şi, zi de zi, când vor să facă baie, se umplu de nervi şi de amărăciune.
“Înainte se lua apa doar două săptămâni, de la 1 august. Acum au făcut o lună. Dar tare mi-e că vor ţine închis până prin septembrie, când vin copii la şcoală”, spune Aspazia Olaru, o bătrână de 79 de ani, căreia mâinile îi tremură incontrolabil, chiar şi când le ţine pe cârjă.
“Umplu cu apă o cratiţă mare, o pun pe aragaz, iar dimineaţa când mă scol îi dau drumul. Eu sunt bătrână, la 79 de ani şi aşa am Parkinson şi îmi tremură mâinile, cum să le mai bag şi în apă rece?”, spune bătrâna, care ţine oala acoperită cu capac, ca apa să nu se răcească prea repede.
Lipsa apei calde îi loveşte crunt pe cei bătrâni şi neajutoraţi, care, măcinaţi de boli şi lipsuri, trebuie să depună un efort considerabil pentru nevoi elementare, precum igiena zilnică.
“Foarte greu mă descurc. Trebuie să car o oală de cinci kg până în baie ca să mă spăl, mă aplec, pun în lighean, pot să cad cu nasul în el, pentru că mă doare piciorul. Nu mai pot... La bătrâneţe să ne chinuim în halul ăsta...”, spune Elena Chilă, o altă bătrână, care abia, abia merge din cauza durerilor de spate şi de picioare.
Teama ei este că, într-o zi, aplecându-se să pună apa în ligheanul din cadă, s-ar putea lovi foarte tare şi ar zace acolo neajutorată până când cineva s-ar interesa de viaţa ei şi ar căuta-o.
“În ce secol suntem? Am ajuns înapoi în epoca primitivă”, spune ea cu năduf şi cu oala plină cu apă în braţe.
Nici cei care vin să îşi petreacă vacanţele la Suceava nu au cum să plece cu o impresie tare bună.
“Zilnic încălzesc apă la aragaz. Am şi nepotul la mine, student la Academia de Jandarmi în Bucureşti, trebuie să se spele zilnic. În rest am noroc că am maşină de spălat automată şi nu trebuie să fac eu apă caldă. Dacă nu era, ce mă făceam?”, se întreabă o altă suceveancă, Maria Duca.
Termica Suceava a oprit furnizarea apei calde de luni, 1 august, iar, conform programului anunţat, apa caldă va reveni la robinetele sucevenilor într-o joi, pe 1 septembrie.
Peste 400 de suceveni au solicitat debranşarea de la Termica
Îngroziţi de lipsa apei calde timp o lună de zile, sute de suceveni s-au decis să renunţe la serviciile Termica, optând pentru un alt sistem de încălzire, care presupune o investiţie mai mare, dar le asigură şi un confort sporit.
Astfel, în ultima perioadă, la Termica au fost depuse peste 400 de cereri de debranşare, din care mai bine de 200 au şi fost puse în practică, respectivii montându-şi centrale de apartament, care le asigură apă caldă zi şi noapte şi nu intră în revizie câte o lună pe an.
Alţii, care sunt mulţumiţi de serviciile de încălzire asigurate de Termica în timpul iernii, dar nu şi de cele de furnizare a apei calde, au găsit o soluţie mai convenabilă şi la fel de eficientă, montarea unor boilere electrice.
Astfel, cel puţin pe timpul reviziei de vară sau chiar şi în restul anului, aceştia beneficiază de apă caldă non-stop, la costuri asemănătoare, fără să fie nevoiţi să se debranşeze şi să plătească un nou racord la gaz metan şi să achiziţioneze o centrală termică.
( 5 aug 2011, 12:02:33