Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 aug 2011 - Anul XVI, nr. 183 (4781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pentru suceveni

Civilizaţia s-a oprit la cratiţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În luna august ar trebui ca sucevenii să îşi facă bagajele şi să plece, oriunde, numai să fie un loc în care civilizaţia nu înseamnă apă încălzită pe aragaz şi baie la lighean. În Suceava ar trebui să rămână doar cei care au centrale termice proprii sau boilere electrice şi beneficiază de apă caldă zi şi noapte, fără ca revizia tehnică să dureze o lună de zile, ci cel mult câteva zile.

Aceasta este gândirea în baza căreia, într-o lună care se anunţă a fi una caniculară, pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, civilizaţia s-a oprit la cratiţă, la oalele cu apă încălzite zilnic pe aragaz, sau, pentru unii, la băi făcute o dată pe săptămână.

Zeci de mii de suceveni la robinetele cărora nu curge decât apă rece sunt revoltaţi şi, zi de zi, când vor să facă baie, se umplu de nervi şi de amărăciune.

“Înainte se lua apa doar două săptămâni, de la 1 august. Acum au făcut o lună. Dar tare mi-e că vor ţine închis până prin septembrie, când vin copii la şcoală”, spune Aspazia Olaru, o bătrână de 79 de ani, căreia mâinile îi tremură incontrolabil, chiar şi când le ţine pe cârjă.

“Umplu cu apă o cratiţă mare, o pun pe aragaz, iar dimineaţa când mă scol îi dau drumul. Eu sunt bătrână, la 79 de ani şi aşa am Parkinson şi îmi tremură mâinile, cum să le mai bag şi în apă rece?”, spune bătrâna, care ţine oala acoperită cu capac, ca apa să nu se răcească prea repede.

Lipsa apei calde îi loveşte crunt pe cei bătrâni şi neajutoraţi, care, măcinaţi de boli şi lipsuri, trebuie să depună un efort considerabil pentru nevoi elementare, precum igiena zilnică.

“Foarte greu mă descurc. Trebuie să car o oală de cinci kg până în baie ca să mă spăl, mă aplec, pun în lighean, pot să cad cu nasul în el, pentru că mă doare piciorul. Nu mai pot... La bătrâneţe să ne chinuim în halul ăsta...”, spune Elena Chilă, o altă bătrână, care abia, abia merge din cauza durerilor de spate şi de picioare.

Teama ei este că, într-o zi, aplecându-se să pună apa în ligheanul din cadă, s-ar putea lovi foarte tare şi ar zace acolo neajutorată până când cineva s-ar interesa de viaţa ei şi ar căuta-o.

“În ce secol suntem? Am ajuns înapoi în epoca primitivă”, spune ea cu năduf şi cu oala plină cu apă în braţe.

Nici cei care vin să îşi petreacă vacanţele la Suceava nu au cum să plece cu o impresie tare bună.

“Zilnic încălzesc apă la aragaz. Am şi nepotul la mine, student la Academia de Jandarmi în Bucureşti, trebuie să se spele zilnic. În rest am noroc că am maşină de spălat automată şi nu trebuie să fac eu apă caldă. Dacă nu era, ce mă făceam?”, se întreabă o altă suceveancă, Maria Duca.

Termica Suceava a oprit furnizarea apei calde de luni, 1 august, iar, conform programului anunţat, apa caldă va reveni la robinetele sucevenilor într-o joi, pe 1 septembrie.

 

Peste 400 de suceveni au solicitat debranşarea de la Termica

Îngroziţi de lipsa apei calde timp o lună de zile, sute de suceveni s-au decis să renunţe la serviciile Termica, optând pentru un alt sistem de încălzire, care presupune o investiţie mai mare, dar le asigură şi un confort sporit.

Astfel, în ultima perioadă, la Termica au fost depuse peste 400 de cereri de debranşare, din care mai bine de 200 au şi fost puse în practică, respectivii montându-şi centrale de apartament, care le asigură apă caldă zi şi noapte şi nu intră în revizie câte o lună pe an.

Alţii, care sunt mulţumiţi de serviciile de încălzire asigurate de Termica în timpul iernii, dar nu şi de cele de furnizare a apei calde, au găsit o soluţie mai convenabilă şi la fel de eficientă, montarea unor boilere electrice.

Astfel, cel puţin pe timpul reviziei de vară sau chiar şi în restul anului, aceştia beneficiază de apă caldă non-stop, la costuri asemănătoare, fără să fie nevoiţi să se debranşeze şi să plătească un nou racord la gaz metan şi să achiziţioneze o centrală termică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Civilizaţia s-a oprit la cratiţă.
 Vizualizări articol: 2731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Civilizaţia s-a oprit la cratiţă5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   MOE pdl! trimis de
( 5 aug 2011, 12:02:33
Poate citeste, si prelipcanul acest articol!
2.   Inapoi in Evul Mediu trimis de
( 5 aug 2011, 13:07:05
Noi in loc sa evoluam mergem cu pasi repezi spre Evul Mediu si asta datorita unui " taran " din Prelipca. Nu este admis ca in 2011 sa stam fara apa calda( mai nou se sparg si tevile de apa rece) sau sa vedem orasul infestat de tigani si carutele lor. Chiar nu platim taxe si impozite pentru asa ceva, dar cum romanul e nascut "degeaba" mergem mai departe spre mileniul 3, tot cu caruta din pacate
3.   * trimis de
( 5 aug 2011, 13:09:57
Dezbrăcat până la despuiere .. de caracter
Mă uit la mine , la tine , în jur
Înjur ca un miner ce’i tot timpu’ lefter
Deşi nevastăsa-i tot timpu’ la Carrefour

Mă uit în sus cercetând o cioară
S-o văd cum zboară lansând bombe mici
Peste oamenii speriaţi de gripa aviară
Şi cu faţa ploconită spre Marele Licurici

Mă uit în spate , cineva mă ,, priveşte ’’
Sunt eu de’acum 20’j de ani , optimist
Şi’aud o voce care mă compătimeşte
Încerc s-o ignor , pare din trecutul comunist
Dar vocea insistă şi la ureche-mi şopteşte :
Dacă eşti încă aici înseamnă că eşti ghinionist laughing
4.   Romanii !! trimis de
( 5 aug 2011, 15:42:31
romanii sunt o natiune de plangaciosi ,cersetori care asteapta totul de-a gata....ei vor sa stea in pat ,la o cafea pe banci in fata bloclui, si sa primeasca tot ce e bine ....de asta nu merge tara asta deloc pentru suntem niste idioti...
5.   SOLUTIE REZONABILA trimis de
( 5 aug 2011, 17:02:13
Primariile, daca ar avea in prim plan grija fata de cetatean, ar putea foarte bine sa investeasca in montarea centralelor de apartament si nu in megacentrale si retele de distributie care in scurt timp vor fi depasite. In maxim 5 ani investitia se amortizeaza si astfel se inlatura un punct sensibil pentru administratia locala. Ajutati oamenii sa-si monteze centrale si nu mai scormoniti orasul.
5.1  RE: SOLUTIE REZONABILA trimis de
( 5 aug 2011, 19:38:37
Gresesti.
Cel mai bine ar fi daca s-ar investi in microcentrale de cartier si intr-un sistem de distributie care sa impiedice, pe cat posibil, furturile de agent termic.
A monta centrale de apartament, in fiecare locuinta ar echivala cu cel putin 20 de bombe cu ceas intr-o scara oarecare a unui bloc cu 4 etaje. Iar daca te vei intreba de unde si pana unde ideea asta, adu-ti aminte ca Romania este o tara afectata de seisme si chiar destul de des, spre deosebire de alte state care au unul mai semnificativ la cateva sute de ani.
5.2  RE: SOLUTIE REZONABILA trimis de
( 5 aug 2011, 19:53:43
Brandiburule...esti un prost. Nu-mi pierd vremea sa iti explic de ce....ca tot nu intelegi.
5.3  RE: SOLUTIE REZONABILA trimis de
( 6 aug 2011, 10:21:54
Gigi, fugi si pune mana pe niste tratate de specialitate. Dupa aia da-ti 2 palme si racoreste-te. Cretinule.
6.   ... trimis de
( 5 aug 2011, 19:34:05
traim bine
7.   Solutii exista trimis de
( 6 aug 2011, 07:40:14
pe perioada reviziei se poate folosi un incalzitor instant electric. nu costa foarte mult; romanul insa e puturos si comod, prefera sa se lamenteze in fata blocului si sa incalzeasca apa in cazane ca dupa aceea sa aiba ce se plange ca e grea viata.
8.   Pentru Cosmin Romega trimis de
( 6 aug 2011, 10:49:09
Cosmine ce-i cu articolul tau , de ce descri o stare apocaliptica prin lipsa apei calde?
Daca ai avea habar catu-si de putin ai sti ca o revizie tehnica a unui CET nu inseamna o excursie prin el si gata. se verifica fiecare utilaj(se demonteaza) se schimba piesele uzate, se fac fel de fel de reparatii, inlocuiri,curatari , vopsiri , probe.Daca nu se fac acu cand vrei sa se faca?(intrebare si pentru cei care comenteaza) la iarna cand vei ramane fara caldura. Pentru locuitorii arondati nu este o problema chiar atat de grava oun boiler mic(30 l) asigura apa calda, chiar si iarna la un pret mai mic. Mai bine ne lamenta , ajutati si de ziaristi de doi bani, de cat sa actionam. Asteptam sa ne rezolve problemele primarul, statul sau mai stiu eu cine. Initiativa gospodareasca a fiecaruia va determina starea de bine general. Cei cu centrale proprii nu va mai laudati atat o sa vina zile negre si pentru voi. Propuneti microcentrale de cartier, sunt f. bune dar nu pentru romani. Intrebati-i pe cei cu centrala pe scara (si sunt destule scri) ce scandaluri sunt , unul vrea caldura altul ca e prea cald ,unul consuma apa calda altul face economie, unii vor caldura din octombrie altii din decembrie si tot asa, nu suntem multumiti niciodata, dar comentam la infinit. Suntem tara cu cel putin un milion de prim ministri care stiu ce trebuie facut , dar nu fae nimeni nimc. Tace-ti si face-ti, cel putin nu mai aruncati gunoiul pe jos, deplasati-va pana la un cos, sau cel putin selectati-l inainte de al arunca.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei