Cinci fraţi din Şcheia au nevoie de rechizite, îmbrăcăminte, pentru ca, în toamnă, să înceapă noul an şcolar. Ei provin dintr-o familie numeroasă, cu nouă copii, care cu greu face faţă lipsurilor. Dacă până anul trecut, în luna noiembrie, tatăl copiilor, Dorin Gheorghe, era cel care aducea un venit în casă, muncind cu ziua şi oferindu-le copiilor cele necesare, o boală necruţătoare l-a doborât pe bărbat, purtându-l prin spitale şi condamnându-l la pat. La o săptămână după o intervenţie chirurgicală grea, pe care Dorin Gheorghe a făcut-o la Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta” Bucureşti – secţia chirurgie toracică, bărbatul aşteaptă rezultatul biopsiei, pe 7 august, după care trebuie să revină la control, eventual pentru o nouă intervenţie chirurgicală.
Nu mai primesc alimente pe datorie
„Este foarte greu. Am împrumutat 20 de lei, pentru a-l duce la pansat, la spital, pentru că a început să-i curgă de la operaţie. Se simte foarte rău şi nu are decât 50 de ani, pe care-i împlineşte luna aceasta, pe 22 august. El tare a fost pentru copii, să-i ajute, să le dea tot ce le trebuie... Muncea mult, dar acum se simte rău, nu mai poate munci şi e tare supărat”, ne-a povestit Rodica Gheorghe, soţia bărbatului.
Tatăl copiilor a fost salvat (dacă totul va decurge bine şi rezultatul biopsiei va fi negativ) de o persoană care a ajutat mult familia Gheorghe. Este vorba de Vasile Tofan, cel care a suportat costul deplasării şi al operaţiei pentru Dorin Gheorghe. Copiii sunt îngrijoraţi de faptul că nu vor avea bani să-l ducă pe tatăl lor la control, la Bucureşti. „Soţul meu a lucrat la domnul Tofan şi l-a plătit mereu mai mult, ne-a dat şi alimente, ne-a ajutat cu spitalul, nici nu ştim cum să-i mulţumim. Mi-e milă de copii, pentru că nu au nimic pentru şcoală. Nici ghiozdane, caiete... Hainele şi încălţămintea le-au rămas mici. Este greu. Mai luam alimente pe datorie, şi plăteam când luam alocaţia copiilor, dar după ce au auzit cei de la privat că bărbatul meu nu mai poate munci, nu-mi mai dau... Mi-au spus că nu am cu ce plăti”, s-a plâns femeia.
Fără ajutor social, din cauza unei maşini vechi
Mama copiilor ne-a povestit că venitul lunar al familiei este de aproape 200 de lei, provenind din alocaţiile copiilor, fără alocaţia complementară, pe care nu o mai primesc de la începutul acestui an. Această familie nu beneficiază de ajutor social, pentru că au în proprietate o maşină veche, pe care bărbatul o conducea. Cu maşina îşi câştiga o bucată de pâine. Chiar dacă maşina este mai veche de zece ani şi familia Gheorghe are aprobare de la Prefectură că poate să beneficieze de ajutor social, reprezentanţii Primăriei Şcheia au spus că de la începutul acestui an legea prevede că dacă ai în proprietate o maşină nu mai beneficiezi de ajutor social. Rodica, mama copiilor, este cea care duce greul familiei, cea care se împarte între a-l ajuta pe soţul bolnav, neputincios, şi a munci pentru a pune o pâine pe masă copiilor.
Nu vor să abandoneze şcoala
Sărăcia nu i-a determinat pe copiii familiei Gheorghe să abandoneze şcoala. Una dintre fete, Irina, este studentă în anul II, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, la fără taxă. Ea ne-a spus că visul ei este să facă ceva în viaţă, să se descurce singură, „pentru asta învăţ, mă pregătesc, să am un serviciu”. Daniel, fratele Irinei, este în clasa a X-a, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. Şi el îşi pune mari speranţe „în şcoală”. Este la o secţie de mecanică şi speră ca în viitor să-şi găsească un serviciu în acest domeniu. Tot spre „învăţătură” sunt îndemnaţi şi fraţii lor mai mici, Beniamin, elev în clasa a VIII-a, Ionuţ, în clasa a V-a, Anastasia, clasa a II-a, fetiţă care suferă de epilepsie, fiind sub tratament permanent.
Au nevoie de haine, alimente, rechizite
Familia Gheorghe mai are o fiică cu probleme grave de sănătate, care urmează un tratament cu citostatice. Tânăra, în vârstă de 26 de ani, are un copil care este crescut tot de Rodica şi Dorin Gheorghe. După inundaţiile din anul 2008, familia Gheorghe a rămas cu două camere, în care pereţii sunt distruşi de apă, neavând materiale de construcţii cu care să amenajeze acel spaţiu. „Dacă aş avea materiale, fiul cel mare ar face toată munca. Se pricepe la construcţii. După inundaţii, am fost ajutaţi de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor cu materiale, pentru casa băiatului, casa din curte, însă eu, împreună cu ceilalţi copii, stăm în două camere”, ne-a mai spus femeia. Cei care vor să ajute această familie, în primul rând pe copiii care merg la şcoală, cu haine, alimente, rechizite, pot să ia legătura cu Rodica Gheorghe, la numărul de telefon 0751 250 427, sau să meargă direct la ei acasă, în comuna Şcheia, situată lângă firma Global.
( 4 aug 2011, 11:28:39