Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat ieri la inaugurarea noului sediu al Centrului Local din Câmpulung Moldovenesc al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Investiţia se ridică la 180.000 de euro şi a constat în realizarea unui sediu complet nou şi dotarea acestuia cu echipamentul necesar desfăşurării activităţii de către angajaţii APIA. La inaugurarea investiţiei au fost prezenţi primarul din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, conducerea APIA Suceava, precum şi mai mulţi fermieri. Centru local APIA din Câmpulung Moldovenesc deserveşte 6.800 de beneficiari ai subvenţiilor din agricultură, din 11 localităţi.
Imediat după ce a ajuns la noul sediu, Gheorghe Flutur a apostrofat conducerea instituţiei deoarece nu există încă indicatoare care să arate drumul spre clădire. Flutur a spus că s-a plimbat câteva zeci de minute pe străzile din Câmpulung până să ajungă la sediul APIA din localitate. El a subliniat că nu un sediu luxos este singura soluţie pentru acordarea subvenţiilor, sugerându-le angajaţilor APIA din Câmpulung Moldovenesc să se deplaseze la sediile primăriilor şi la oameni pentru a le prezenta care sunt subvenţiile pe care le pot primi.
Flutur a arătat că anul acesta, prin APIA Suceava se derulează fonduri de aproximativ 40 de milioane de euro. Din această sumă, circa 7 milioane de euro reprezintă subvenţii care vor fi acordate în zona Câmpulung Moldovenesc. „Dacă vorbim de zona Câmpulung şi de centrul local APIA, discutăm despre aproximativ 30.000 de hectare de teren şi aproape 7.000 de beneficiari. Din acest motiv, v-aş ruga să vă faceţi până la capăt treaba. De asemenea, îndemnul meu pentru beneficiarii subvenţiilor este să folosească banii pe care îi primesc pentru agricultură, şi nu pentru nunţi sau cumetrii”, a declarat Flutur.
Fermierii din zona de munte pot primi subvenţii de 370 de euro/hectar
El a arătat că subvenţiile pe hectar de teren în zona de munte pot să ajungă la aproape 370 de euro, în situaţia în care fermierii respectă şi măsurile de Agromediu. „Anul acesta, diferenţele dintre zona de câmpie şi cea de munte au crescut. Asta, deoarece zona de munte este defavorizată. Ea trebuie ajutată într-un fel. Şi atunci există această compensaţie dată de Uniunea Europeană pentru acoperirea handicapurilor naturale. Din acest motiv subvenţiile în zona de munte pot să ajungă la sume frumoase pe care oamenii le pot primi. Această agenţie de la Câmpulung va rula fonduri de 6-7 milioane de euro, ceea ce înseamnă o responsabilitate enormă din partea angajaţilor. Şi eu le cer să fie atenţi, pentru a nu se ajunge în situaţia în care oamenii să fie nevoiţi să dea banii înapoi”.
În acelaşi timp, şeful administraţiei judeţene i-a sfătuit pe fermierii din zona de munte să se organizeze în asociaţii. El a făcut referire în special la crescătorii de animale, care ar trebui să se asocieze şi să aibă ca preocupare îmbunătăţirea raselor de animale. „Dacă tot primesc bani europeni pentru subvenţii, trebuie să investească direct în agricultură. Ca să vinzi produse de calitate, trebuie să ai animale de rasă, hrană bună şi fâneţe bine întreţinute”, a declarat preşedintele CJ Suceava.
După inaugurarea sediului, Flutur a vizitat birourile APIA Câmpulung Moldovenesc şi a verificat modul în care lucrează angajaţii acestei instituţii. El le-a spus acestora ca în dialogul cu oamenii să lase deoparte limbajul tehnic şi să le explice clar cum pot să ia banii europeni din subvenţii.
Nu în ultimul rând, Flutur a declarat la Câmpulung că cele două agenţii de plăţi create în perioada în care a fost ministru al Agriculturii, APIA şi Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală, ar trebui să se unească, acest lucru putându-se întâmpla doar cu o nouă acreditare din partea Comisiei Europene.
( 4 aug 2011, 16:42:15
Daca-l intalniti pe munte,este bine sa va abtineti de la intrebari incomode[despre care scriam ieri]Avand tangenta si cu o fabrica de lapte,evitati sa intrebati pana in ce judete este plimbat acest lapte,intru potrocire.
ZONA DEFAVORIZATA C-LUNG,A FOST INCA DIN ANII 90,O ZONA FAVORIZATA A POTLOGARIILOR despre care s-a mai scris si in presa.
Avem ,,N'' sedii dar primaria este chiriasa.
Intretinem pe banii nostri tot felul de activisti-pensionari[Vila Stadion,lansari de carte pe bani publici,etc]si mai platim penalitati uriase in cazul in care......sau pierderi 10% la apa inca un surplus la plata.
Farurile calauzitoare de la asociatii au inca succes la manipulari,e bine ca mai exista creduli,care platesc si nu intreaba nimic.
Spre exemplu,iscoadele primariei umblau pe la usi in noimbrie2010 sa stringa bani de la populatie,in vederea instalarii coloanei de gaz pe casa scarii,cu promisiuni si juraminte, ca cel mult in 2luni,coloana va fi instalata.nici in ziua de azi nu s-au montat coloanele in afara de cele tip,,momeala''de pe scara presedintelui sau a delegatilor de baza,la alegerile asociatiei.Platiti drragi tovarasi ,,pretini''si info-vecini.Probabil din cauza excedentului de i n f o,va mai tepuieste si Domnul.