Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 3 aug 2011 - Anul XVI, nr. 181 (4779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezinteres

Sugarii, tăiaţi de la porţia de lapte praf gratuit, din cauza primăriilor care nu-l distribuie către mame

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică va solicita Prefecturii Suceava înfiinţarea unei comisii mixte, care să verifice în teren situaţia stocurilor de lapte praf de la nivelul primăriilor. Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că, în urma unei analize preliminare, s-a constatat că laptele praf acordat gratuit, printr-un program al Ministerului Sănătăţii, zace în depozitele unor primării din judeţ în timp ce bebeluşii care nu pot fi hrăniţi la sân nu au ce mânca.

“Noi nu avem atribuţii de control faţă de primăriile locale. Acestea sunt în subordinea Prefecturii, motiv pentru care intenţionăm să mergem în teren împreună cu reprezentanţi ai acestei instituţii. Vrem să vedem unde s-a întrerupt circuitul, de ce nu a fost distribuit laptele”, a spus adjunctul DSP.

 

Primăriile care nu au distribuit tot laptele praf către mame

Dr. Cătălina Zorescu a adăugat că, până în prezent, s-au efectuat deplasări la 21 de primării din judeţ, care figurau în evidenţele DSP cu stocuri mari de lapte praf. Situaţia s-a clarificat, în sensul că s-au depus documentele justificative, adică acele acte care demonstrează ce cantităţi de lapte praf s-au distribuit şi cui.

Au rămas în atenţia responsabililor DSP câteva primării, printre care Dolheşti, unde nu s-a justificat încă din 2009 o cantitate de 120 de cutii de lapte praf, şi Ostra, cu un stoc scriptic de 893 de cutii de lapte praf, o cantitate nejustificată prin documente de 337 de cutii şi un stoc nedistribuit de 556 de cutii.

O altă primărie avută în vedere este Voitinel, care figurează scriptic cu un stoc de 909 cutii, dar care nu a reuşit să justifice consumul a 359 dintre acestea. În depozitele acestei primării se află la ora actuală 550 de cutii de lapte praf, care ar fi trebuit să ajungă până acum la mamele care nu pot alăpta. Responsabilii DSP vor să afle, cu ajutorul Prefecturii, motivul pentru care această cantitate a rămas nedistribuită. Laptele praf care zace în depozitele primăriei Voitinel expiră în mai 2012.

 

Săptămâna mondială de promovare a alăptării, marcată şi la Suceava

Perioada 1-7 august marchează Săptămâna mondială de promovare a alăptării, ocazie cu care Direcţia de Sănătate Publică Suceava desfăşoară întâlniri cu gravidele la primăriile din Vama şi Frumosu.

Autorităţile române încurajează alăptatul la sân, iar în acest context, luni, a fost depusă la Parlament o iniţiativă legislativă care promovează alăptarea la sân şi reglementează marketingul substituenţilor laptelui matern. 

Proiectul de lege promovează alăptarea exclusivă a sugarilor până la vârsta de şase luni şi continuarea alăptării copiilor de vârstă mică până la minimum 2 ani, în conformitate cu concluziile şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, autorităţile române fiind obligate să adopte măsuri pentru a încuraja şi promova alăptarea. Proiectul mai propune „excluderea totală din orice instituţie, maternitate, spital, a oricăror informaţii cu privire la promovarea substituenţilor de lapte matern”.

 

Doar 12,4% dintre mamele românce şi-au alăptat la sân pruncii până la vârsta de şase luni

Potrivit proiectului de lege, nu va fi permisă remunerarea suplimentară a personalului din sistemul de sănătate de către producătorii sau distribuitorii de lapte praf, în caz contrar fiind prevăzute amenzi de până la 100.000 de lei.

Printre argumentele cu care autorităţile române pledează pentru alăptarea la sân se numără faptul că laptele matern asigură nutriţia cel mai bine adaptată necesităţilor nou-născuţilor şi copiilor mici şi reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural şi greutăţii scăzute în rândul copiilor de până la 2 ani.

La nivel mondial, mai puţin de 40% dintre nou-născuţi sunt alăptaţi exclusiv la sân, iar potrivit unui studiu UNICEF doar 12,4% dintre mamele românce au declarat ca şi-au alăptat la sân pruncii până la vârsta de şase luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sugarii, tăiaţi de la porţia de lapte praf gratuit, din cauza primăriilor care nu-l distribuie către mame.
 Vizualizări articol: 1079 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sugarii, tăiaţi de la porţia de lapte praf gratuit, din cauza primăriilor care nu-l distribuie către mame1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei