Dosarul presupuselor şpăgi date la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei pentru măsluirea mai multor dosare penale va ajunge în sfârşit pe rolul instanţelor de judecată, la aproximativ un an şi patru luni de la percheziţia făcută la domiciliul grefierei pe atunci Angelica Mariana Bulughiană (44 de ani).
Surse din rândul anchetatorilor ne-au mărturisit că dosarul a fost finalizat prin rechizitoriu, singura vinovată în toată această încurcată poveste fiind, în opinia procurorilor de caz, fosta grefieră Bulughiană. Aceasta a fost dată pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, fiind acuzată că în perioada 2009-2010, în schimbul unor sume de bani, a promis unor persoane prinse la volan sub influenţa băuturilor alcoolice că le poate rezolva „mahmureala” penală.
Practic, explică sursele noastre, grefiera le spunea că poate interveni la Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru recalcularea alcoolemiilor „clienţilor” ei, astfel încât aceştia săaibăsub limita legală alcoolul din sânge.
În dosarul trimis în instanţă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, se face referire doar la doi şoferi care ar fi apelat la serviciile antimahmureală ale grefierei.
DNA: nici un procuror implicat
Încă de la începutul cercetărilor în acest caz, dosarul s-a plimbat de la un etaj la altul în clădirea Parchetelor sucevene, iar ancheta s-a mişcat în ritm de melc, existând voci care susţin că altul ar fi fost mersul investigaţiilor dacă nu ar fi fost vorba de posibila implicare a unui magistrat şi a unor funcţionari ai unităţii de Parchet de la Vatra Dornei.
Ancheta a început cu stângul. Cu puţin timp după percheziţia de la domiciliul grefierei Bulughiană, care între timp şi-a dat demisia, aceasta s-a îmbolnăvit şi s-a internat prin mai multe unităţi medicale, ajungând şi la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc.
După ce a trecut pe la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, apoi a urcat un etaj la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, dosarul a ajuns în noiembrie 2010 un nivel mai sus, la Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava, existând suspiciuni că grefiera nu făcea toate învârtelile de capul ei şi că ar fi avut în spate un procuror.
În câteva luni, însă, dosarul s-a întors de la DNA la Parchetul Curţii de Apel Suceava, întrucât procurorii anticorupţie au stabilit că nu există indicii că ar fi implicat vreun magistrat în toată această poveste.
Au mai trecut câteva luni de anchetă, iar la începutul acestei săptămâni dosarul a fost trimis la instanţă. Un singur inculpat: fosta grefiera Bulughiană.
Soţul grefierei a scăpat de judecată, după ce-a fost prins la volan cu o alcoolemie de 2,40 la mie
În octombrie 2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a adus din nou în atenţie acest caz şi a trimis în judecată doi dintre indivizii ale căror dosare au fost închise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.
Unul dintre aceştia este chiar soţul grefierei Bulughiană, Neculai Bulughiană (63 de ani).
Pe 21 martie 2007, la ora 17.15, acesta a fost prins la volanul unui Opel Vectra, pe raza municipiului Vatra Dornei, cu o alcoolemie de 2,40 la mie.
Dosarul a fost trimis de poliţie cu propunere de trimitere în judecată, însă la Parchetul de lângă Judecătoria Vatra Dornei soluţia a fost aceea de scoatere de sub urmărire penală.
După aproape trei ani, odată cu izbucnirea scandalului de corupţie, dosarul a fost redeschis şi preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, iar anchetatorii au stabilit că, în încercarea de a se sustrage răspunderii penale, Neculai Bulughiană a adus doi martori care au dat declaraţii nesincere şi a solicitat calculul retroactiv al alcoolemiei, recunoscând că cererea sa a fost admisă prin coruperea unor funcţionari publici.
Încă un dosar închis
Un alt dosar închis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei îl viza pe un tânăr din comuna Coşna, Adrian Florea (24 de ani), partenerul de afaceri al soţului fostei grefiere Bulughiană.
În februarie 2009, Florea a fost prins pe, DN 17, pe raza comunei Dorna Candrenilor, la volanul unei maşini neînmatriculate, cu numere false de circulaţie şi cu o alcoolemie de 2,20 grame la mie în sânge.
Dosarul a fost închis, pe baza aceleiaşi “reţete”: martori mincinoşi, o cerere de recalculare a alcoolemiei şi o sumă oferită şpagă unor funcţionari publici.
Din nefericire pentru Adrian Florea, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi redeschis, tânărul fiind trimis în judecată.
Procurorii de la Suceava l-au dat pe Florea pe mâna judecătorilor şi într-un alt dosar preluat de la unitatea de Parchet de la Vatra Dornei, dosar în care tânărul în vârstă de 24 de ani a fost prins pe strada Roşu din municipiul Vatra Dornei, la volanul unui BMW, cu o îmbibaţie alcoolică de 2,35 grame la mie.
( 3 aug 2011, 11:35:19
Si asta n-ar fi o tragedie, ca prostia si inconștienta se plătesc!!! Tragedia e alta: pe lângă specimenele astea mor si oameni nevinovați, care au ghinionul sa treacă la momentul nepotrivit pe lângă astfel de criminali...
Si uite cum, si din cei putini "aleși" de oamenii legii sa plătească pentru astfel de fapte, mai scapă câte unii, culmea, tot cu concursul celor care ar trebui sa pună umărul la pedepsirea acestor gunoaie!!! Alte GUNOAIE, care ajuta gunoaiele sa scape... C-asa-s unii... făcuți sa fie gunoaie, cozi de topor... sa zădărnicească munca altora...