Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 10 Suceava a fost reprezentată la Rodos – Grecia de profesoara Rodica Zimbru, care a participat, în perioada 8-16 iulie, la un curs de formare Comenius, finanţat de Comisia Europeană, prin programul Lifelong Learning. Cursul, intitulat „Multigrade Teaching: New Educational Methodologies for the <Standard> and Multigrade Schools” („Noi tehnici de învăţare în şcolile <standard> şi în cele cu predare simultană”), a reunit participanţi din şase ţări, Spania, Italia, Lituania, Croaţia, Ungaria şi România, şi a fost organizat de University of Aegean, cu formatori europeni din Grecia şi Spania.
Vizitarea unor şcoli, schimburi de experienţă
Obiectivul principal al cursului a fost acela de a oferi informaţii referitoare la modalităţi de organizare şi desfăşurare de activităţi pe grupe şi simultane şi a cuprins, pe lângă dezbateri şi prezentări ale formatorilor, şi vizitarea a două şcoli cu predare simultană din zone rurale. Au avut loc şi schimburi de experienţe şi bune practici între participanţi, în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ din ţări europene, politici privind învăţământul rural, învăţământul la distanţă, noi perspective şi priorităţi europene în educaţie.
Pe durata celor opt zile de curs, s-au dezbătut tematici referitoare la comunicare, modalităţi şi stiluri de învăţare, relaţia dintre dezvoltare şi mediul înconjurător, s-au desfăşurat activităţi practice, s-au dezbătut problematici legate de managementul clasei în cadrul predării simultane, indiferent dacă aceasta presupune şcoli cu predare simultană, învăţarea în grupuri mici, sau situaţii în care în colectivul de elevi se află copii cu nevoi speciale.
Parteneriate educaţionale
Profesoara Rodica Zimbru a declarat că acest curs îi va fi benefic în activitatea didactică, deoarece, pe lângă aspectele teoretice discutate, s-a familiarizat cu câteva softuri educaţionale noi, a căror utilizare a învăţat-o în timpul cursului. Acest lucru îi va oferi posibilitatea de a desfăşura lecţii atractive şi motivante pentru elevi. Pe de altă parte, profesoara a mai afirmat că astfel de cursuri aduc un plus de valoare europeană Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 10 Suceava, pe care a reprezentat-o la acest curs, „deoarece acestea sunt o oportunitate de a dezvolta parteneriate europene viitoare, prin care educaţia în această şcoală se ridică la valoarea conferită, de altfel, anul acesta, de dobândirea statutului de Şcoală Europeană în competiţia naţională, care a avut loc în luna mai”.
Luna aceasta, Rodica Zimbru va participa un alt curs de formare, în Austria, şi consideră că unul dintre numeroasele beneficii ale acestor cursuri la care a participat începând din anul 2004 sunt parteneriatele educaţionale derulate de şcoala unde lucrează, ultimul astfel de beneficiu fiind proiectul Comenius, care va începe în Şcoala Nr. 10 în luna august, intitulat „ACT-FACT – Active learning through fairy tales content”, cu instituţii din Grecia, Spania, Turcia, Slovenia.