Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 3 aug 2011 - Anul XVI, nr. 181 (4779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 29-31 iulie, la Poiana Stampei s-a desfăşurat Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”, ediţia a IV-a, care a coincis cu a XII-a ediţie a Sărbătorii Comunei Poiana Stampei. 

Aşa cum ne-a spus primarul Elisei Todaşcă, scopul acestui dublu eveniment în viaţa culturală a comunei este de promovare a primei localităţi de la intrarea în judeţul Suceava dinspre Bistriţa-Năsăud, a Bucovinei, şi a Bazinului Dornelor, păstrarea şi conservarea tradiţiilor populare şi punerea în valoare a celor două rezervaţii naturale, Tinovul Mare, "o tundră" de tip siberian, şi Turbăria, singura rezervaţie de turbă roşie din Europa.

“Este o continuare a manifestărilor derulate timp de 12 ani sub titlul <Întâlnire cu fiii satului>. Din 2009, Festivalul <Flori de pe Dorna>a devenit internaţional, având prezente formaţii de peste hotare. Anul acesta avem ca invitaţi de onoare Ansamblul <Perla> din Cernăuţi, Ucraina şi Ansamblul <Jastrowiacy> din Jastrowie, Polonia. Mulţumesc tuturor celor care sunt prezenţi şi au venit de aproape sau de departe, pentru că această manifestare este şi o întâlnire a fiilor satului, mulţi dintre ei venind acasă din ţară sau străinătate să-şi petreacă concediul şi să se întâlnească la spectacolele organizate cu cei dragi”, ne-a spus primarul Elisei Todaşcă.

Pe perioada celor trei zile de manifestări au avut loc activităţi culturale (spectacole folclorice, parade ale portului popular, parada călăreţilor, expoziţii), concurs gastronomic, activităţi ştiinţifice, activităţi sportive şi turistice (cicloturism, turism ecvestru, river rafting).

 

Cele mai frumoase flori şi grădini

Vineri, în prima zi a festivalului, a avut loc jurizarea celor mai frumoase grădini cu flori, grădini cu legume şi a aranjamentelor florale din gospodăriile din comună. În concurs s-au înscris pentru evaluarea finală câteva zeci de gospodării, care au fost vizitate de un juriu format din reprezentanţi ai ANTREC Bucovina, ai administraţiei locale şi câştigătorii de anul trecut ai concursului. 

Deşi a plouat, “înarmaţi” cu umbrele, membrii juriului au evaluat fiecare gospodărie urmărind diversitatea speciilor de flori existente, modul de aranjare, întreţinerea lor, armonizarea culorilor şi speciilor în aranjamentele florale.

În ceea ce priveşte cele mai frumoase grădini, criteriile de departajare au fost folosirea cât mai eficientă a terenului de lângă casă, numărul de specii cultivate şi modul de îngrijire a acestora.

        

Covor din flori naturale

După deschiderea oficială a Festivalului Naţional „Flori de pe Dorna”, care a avut loc sâmbătă, 30 iulie 2011, în parcul din apropierea Casei Muzeu, câţiva copii au realizat un covor de flori naturale. În faţa scenei, pe cetină de brad, copiii au creat diverse aranjamente florale cu flori din grădină, gherghine, busuioc nemţesc, trandafiri, crini, flori de climatus şi flori de câmp, cum ar fi maci, margarete, coada şoricelului, soc, sânzîiene, lumânărică.

Paralel cu activitatea copiilor, în Casa Muzeu s-a organizat o expoziţie permanentă cu plante medicinale culese din pădurile şi de pe pajiştile din Poiana Stampei.   

 

Identificarea şi valorificarea patrimoniului local

La Roşia, într-un spaţiu aparţinând Direcţiei Silvice Suceava, a avut loc simpozionul cu tema „Identificarea şi valorificarea patrimoniului local” şi lansarea cărţilor “Consideraţii asupra arhitecturii din Bucovina – Specificul arhitecturii locuinţelor din comuna Poiana Stampei”, autor prof. Paraschiva Abutnăriţei, “Călătorie în spirit” şi “Seniorii veterani de război – titanii istoriei noastre”, ambele purtând semnătura scriitorului Ion Grigoroiu, din Ianca, jud. Brăila.

Cei prezenţi, localnici şi invitaţi din ţară, au putut vedea o prezentare a Parcului Naţional Călimani realizată de inginerul Cristian Ortoianu, de la Administraţia Parcului Naţional Călimani, şi o prezentare a Tinovului Mare, realizată de inginerul Dinu Popescu, de la Ocolul Silvic de Stat, care i-a însoţit pe cei prezenţi la Roşia, în rezervaţie, pentru a vedea “pe viu” ceea ce a fost prezentat. Aspecte privind identificarea şi valorificarea câtorva obiective turistice din patrimoniul local au fost prezentate de preşedinta ANTREC Bucovina, Niculina Vasiluţ, iar despre importanţa valorificării acestui patrimoniu local a vorbit Minorica Dranca, directoarea Muzeului Etnografic din Vatra Dornei şi consultant artistic la Centrul Cultural “Bucovina”.

        

Roua cerului, o comoară neprotejată suficient

În cadrul simpozionului, profesoara Dorina Paicu, de la Şcoala Poiana Stampei, împreună cu un grup de rangeri au prezentat un proiect despre rezervaţia de turbă roşie de la Poiana Stampei, proiect care a obţinut locul II în concursul de proiecte “Natura 2000” şi care a fost realizat în urma unei colaborări cu Direcţia Silvică Suceava, Administraţia Parcului Naţional Călimani şi Agenţia de Protecţia Mediului Suceava, Academia Română şi Fundaţia Speologică “Grup Speo” Bucovina.

“A fost un proiect PHARE, intitulat <Natura 2000 – modalitate necesară de coexistenţă a oamenilor cu natura>. În urma incursiunilor în siturile respective, spre marea mea dezamăgire, copiii şi chiar localnicii nu ştiau ce se întâmplă în rezervaţia Tinovu Mare, cea mai întinsă turbărie din ţară, de 700 de hectare, şi de o plantă carnivoră, roua cerului. Este o plantă de dimensiuni mici şi, din păcate, roua cerului se găseşte doar în fosta exploatare a turbăriei. Trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru protejarea acestei plante, pentru că o mai găsim în foarte puţine locuri. O asemenea plantă este o comoară pe teritoriul localităţii şi este păcat că nu este pusă în valoare atât prin asigurarea protecţiei, cât şi prin realizarea unei poteci tematice”.

 

Concursuri sportive

Şi cei mai mici locuitori ai comunei au avut parte de concursuri cu premii, organizate de profesorii de educaţie fizică, administraţia locală, ANTREC Bucovina şi cu sprijinul unor sponsori locali. La „Crosului Florilor” s-au înscris zeci de elevi de la şcolile din comună, cei mai buni alergători fiind premiaţi, în cadru festiv, înainte de spectacolul folcloric de duminică.

La concursul de ciclism, desfăşurat pe un traseu de 5 kilometri, pe drumul pietruit care leagă Poiana Stampei de Dornişoara, peste 30 de biciclişti au pedalat pentru  premiul cel mare, o bicicletă cursieră.

Pe râul Dorna s-a organizat o cursă de river rafting, de mare ajutor fiind ploaia căzută vineri seara. Traseul străbătut a fost de peste 6 km, iar cei care s-au înscris în concurs au avut parte de un traseu de vis, de la Chiperi la Andrieni.

După ce ziua au participat la meciuri de volei, fotbal, tenis, sâmbătă seara tinerii din comună s-au distrat şi au aplaudat prestaţia soliştilor de muzică uşoară.

 

Petre Horvat şi Silviu Ciuciumiş, cetăţeni de onoare ai comunei

Doi păstrători şi continuatori ai tradiţiilor populare din Poiana Stampei, Petre Horvat, directorului Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu”, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, şi Silviu Ciuciumiş, român stabilit în Olanda, coregraf şi profesor de dans, care predă cursuri de dans în Olanda, Elveţia, Germania, Anglia, Finlanda, Norvegia, Belgia, Luxemburg, Spania, Israel, Italia şi Franţa, au primit din partea primarului Elisei Todaşcă titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Poiana Stampei.

Ciuciumiş a fost mai mulţi ani profesor la Academia de Dans din Rotterdam şi a adus de-a lungul anilor peste 30 de grupuri folclorice din străinătate să înveţe dansuri populare la Poiana Stampei împreună cu Ansamblul “Poieniţa”. Aşa cum am aflat de la Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură din Poiana Stampei, Silviu Ciuciumiş a fost primul coregraf al Ansamblului “Poieniţa”, în urmă cu zece ani.

 

„Maraton” folcloric

Ziua de duminică a început cu oficierea Sfintei Liturghii la biserica din Poiana Stampei. La ora 12.30, în centrul comunei a avut loc o paradă militară, urmată de parada portului popular, parada călăreţilor şi căruţelor. A urmat o slujbă religioasă oficiată la monumentul eroilor, în cadrul căreia au fost cinstiţi cei care s-au jertfit pentru identitatea noastră naţională.

După oficierea serviciului religios, Fanfara din Bistriţa-Năsăud a prezentat un program de cântece ostăşeşti, iar piloţii participanţi la mitingul aviatic de la Floreni au realizat o demonstraţie aviatică şi au aruncat din avioane flori. Tot în cadru festiv, patru cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie au primit flori şi “Diplomele de Fidelitate”.

Începând cu ora 14.00, pe scena din apropierea Casei Muzeu a avut loc un spectacol folcloric, în cadrul căruia au evoluat Fanfara din Bistriţa, Grupul vocal “Flori de pe Dorna”, ansamblurile folclorice „Poieniţa” – Poiana Stampei, „Plaiuri Someşene”  din Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud, „Plaiurile Bârgăului” din Prundul Bârgăului, “Cetina Călimanilor” din Neagra Şarului, Ansamblul “Perla” din Cernăuţi, Ucraina, Ansamblul “Jastrowiacy” din Jastrowie, Polonia, soliştii vocali Ilioara Ştefănel, Suzana şi Daciana Vlad (Maramureş), Raluca Dobre (Brăila), Iustina Irimia (Botoşani), invitatul special al serii de duminică fiind solistul Călin Brăteanu.

După spectacolul folcloric, în jurul focului de tabără, bunici şi nepoţi, părinţi şi copii s-au prins în Hora Satului până aproape de miezul nopţii.

Organizatorii manifestărilor din acest an au fost Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, ANTREC Bucovina, Asociaţia “Vechea Bucovină”, Asociaţia “Roua Cerului”, şcoala din Poiana Stampei, cu sprijinul sponsorilor locali şi din alte localităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”.
 Vizualizări articol: 1300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei