O formaţie din Suceava a participat la o manifestare care a reunit oameni din 42 de ţări de pe întreg mapamondul. Ansamblul „Sołonczanka”, din Soloneţu Nou, a făcut parte dintre invitaţii celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Mondial al Ansamblurilor Folclorice din Diaspora Poloneză. Manifestarea, care se desfăşoară o dată la trei ani, a atras peste 1.500 de polonezi din întreaga lume.
Iniţial, la această manifestare de anvergură urmau să participe 35 de ansambluri, dar în final numărul lor a ajuns la 42, din ţări de pe patru continente: Europa, America de Nord, America de Sud şi Australia.
Ca de fiecare dată, festivalul a avut loc în oraşul Rzeszow, iar membrii Ansamblului „Sołonczanka” au parcurs străzile oraşului situat în sudul Poloniei într-un cortegiu viu colorat.
În centrul oraşului li s-a urat bun venit tuturor participanţilor de către conducerea Voievodatului şi a filialei Asociaţiei “Wspolnota Polska” din Rzeszow. Ansamblul „Pistowie” din Suedia a primit, în numele tuturor participanţilor, cheia simbolică a oraşului, precum şi lanţul, simbol al autorităţii preşedintelui. Manifestarea a continuat pe tot parcursul nopţii la cantina orăşelului, unde reprezentantele Cercului Gospodinelor de la Ţară au servit preparatele lor.
După o noapte scurtă, participanţii au plecat în excursie la Muzeul Satului din Kolbuszowa şi la castelul din Lancut, iar seara au evoluat în concertul de deschidere din piaţa centrală a oraşului.
Manifestările au mai cuprins Sfânta Liturghie solemnă, oficiată în Catedrala oraşului, după care ansamblurile au plecat să prezinte spectacole în mai multe localităţi.
Partea finală a cuprins spectacolul „Dansuri şi cântece ale ţărilor în care locuim”, în care artiştii din diaspora poloneză au prezentat cultura legată de ţările în care trăiesc. Miercuri a avut loc Spectacolul de Gală „Nuntă poloneză”, în care motivele care făceau legătura între evoluţiile diferitelor ansambluri au fost obiceiurile şi ritualurile nunţii.
“Acest festival polonez, care se desfăşoară de peste 40 de ani, are un rol foarte important pentru următoarele generaţii de polonezii din diasporă, precum şi pentru polonezii din toată lumea. Ne-am simţit mândri că am putut participa la această manifestare de amploare şi am strâns legăturile sau am format altele noi cu polonezii aflaţi în patria mamă sau în diferite colţuri ale lumii”, a declarat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.