De astăzi începe o lună de coşmar pentru zeci de mii de suceveni, care, atunci când vor ajunge acasă, după o zi de muncă sau după o simplă plimbare prin oraş, transpiraţi şi plini de praf, nu vor avea altă variantă decât să facă duşuri reci, pentru că apa caldă o vor mai simţi abia din septembrie.
La fel ca în fiecare an, în mijlocul verii, societatea de termoficare a Sucevei îşi întrerupe activitatea, intrând în revizie tehnică, timp în care sucevenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire sunt nevoiţi să îndure lipsa apei calde.
Anul acesta, timp de o lună, locatarii celor 25.000 de apartamente cărora Termica le furnizează căldură şi apă caldă, vor fi nevoiţi să se lipsească de un element necesar pentru confortul oricărei familii într-o perioadă în care temperaturile ridicate impun duşuri frecvente.
În vreme ce la robinete va curge doar apă rece toată luna august, sucevenii vor trebui să găsească soluţii practice pentru a suplini lipsa apei calde. Încălzirea apei în oale, pe aragaz, rămâne cea mai eficientă metodă care nu implică cheltuieli suplimentare mari, în vreme ce încălzirea apei la soare, în recipiente de culori închise, e cea mai ieftină metodă, dar necesită mai mult spaţiu.
O altă metodă, comodă şi eficientă, e cea de montare a boilerelor electrice, fie de tip instant, care necesită o reţea bună de electricitate în locuinţă, fie un boiler de tip clasic, cu rezervor având capacităţi cuprinse între 30 – 150 de litri, în funcţie de necesităţile fiecărei familii.
Această variantă implică însă o serie de cheltuieli, precum costul de achiziţie a boilerului, între 200 – 700 de lei, costul de montaj, precum şi consumul de energie electrică necesară încălzirii apei.
În cele 31 de zile în care sucevenii racordaţi la Termica nu vor avea apă caldă la robinete, pe lângă verificările şi reparaţiile planificate la sistemul de producere a agentului termic, în oraş vor mai fi făcute şi alte lucrări, la reţelele de transport şi distribuţie a căldurii şi apei calde.
( 1 aug 2011, 11:55:39