Sucevenii care nu s-au lăsat speriaţi de tunete şi de cele câteva rafale de ploaie de sâmbătă după-amiază au avut parte, la Muzeul Satului Bucovinean, nu doar de o expoziţie fascinantă de obiecte de artă create de meşteri populari din lemn, lut, metale, lână, piele sau alte materiale, ci şi de concertele susţinute de trupele Ro-Mania şi Etnic.
Vremea a ţinut cu cele două tinere interprete ale trupei Etnic, pentru că de cum au păşit pe scenă “domniţele”, îmbrăcate în rochii lungi, albastre, dar având în faţă, prinsă de cingătoarea care le sublinia talia subţire, o catrinţă, soarele a apărut dintre nori.
Folclor şi muzică uşoară
Timp de aproximativ o oră, mândruţele de la Etnic au încântat publicul cu numeroase melodii din folclor, cu melodii de muzică uşoară adaptate în stilul popular, dar şi cu preluări de peste hotare, precum o melodie rusească de dragoste şi dor.
De la bun început, interpretele Etnic au îndemnat sucevenii să se veselească – “Sus paharu’ sus”, i-au întrebat “Cui nu-i place dragostea”, li s-au plâns “Săraca inima me”, le-au făcut cunoştinţă cu “Şatra” şi au cântat cu foc “Trandafir de la Moldova”, spre încântarea celor prezenţi.
“Încă o dată”
Ro-Mania, una dintre cele mai vechi trupe de pe piaţa muzicală din România, de după Revoluţie, a apărut în faţa sucevenilor într-o nouă formulă, soliştii schimbându-se de-a lungul timpului.
Chiar şi aşa, melodiile s-au îmbogăţit, iar stilul de prezentare pe scenă a rămas cam acelaşi, haiduci moderni, dornici de distracţie şi gata să fure mai mult inimile fetelor.
“Dulce-i vinul”, “Lasă-mă să beau” au cântat cei trei tineri, care le-au amintit sucevenilor de “Radu mamii, Radule”, dar s-au şi plâns de ceva probleme mai mult sentimentale decât medicale – “Au, inimă, au! ”, cerând să fie duşi “undeva, unde-s fetele frumoase din România”.
La final, au cântat “Încă o dată”, cea mai nouă piesă a lor, veselă şi amuzantă, care i-a făcut pe spectatori să le ceară şi ei “încă o dată”.