Aproape 13.000 de suceveni şi-au găsit un loc de muncă în prima jumătate a acestui an, prin intermediul Programului de Ocupare a Forţei de Muncă, derulat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava. Această reuşită este cu atât mai mare cu cât numărul de persoane încadrate în muncă a crescut cu 4.969 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În acelaşi timp, gradul de ocupare a locurilor de muncă vacante a crescut cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fără ca acest lucru să se reflecte în cheltuieli suplimentare mult mai mari cu implementarea măsurilor active, pentru că, în total, acestea au crescut doar cu 2,49% faţă de perioada similară a anului trecut, după cum a precizat directorul executiv al AJOFM Suceava, Aurelia Focşa.
Din cele 12.850 de persoane care au fost încadrate în muncă în primul semestru al acestui an, 6.136 provin din mediul urban şi 6.714 din mediul rural. De asemenea, 3.167 de persoane au vârsta sub 25 de ani, 3.286 au vârsta între 25–35 de ani, 3.286 au vârsta între 34-45 de ani, iar 3.572 de persoane au vârsta peste 45 de ani.
Din totalul persoanelor încadrate în primul semestru al anului, 10.442 de persoane au fost încadrate ca urmare a acordării serviciilor de mediere a locurilor de muncă vacante, din care 8.999 de persoane pe perioadă nedeterminată şi 1.443 pe durată determinată.
De asemenea, s-au încadrat în muncă 1.587 de persoane ca urmare a acordării serviciilor de informare şi consiliere profesională, 128 de persoane prin organizarea cursurilor de formare profesională şi 156 de persoane prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului.
Totodată, s-au încadrat în muncă 299 de şomeri peste 45 de ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, doi şomeri care mai au trei ani până la pensie prin subvenţionarea locului de muncă, 17 persoane prin stimularea mobilităţii forţei de muncă (din care trei persoane prin încadrare într-o localitate la o distanţă de peste 50 km faţă de domiciliu şi 14 persoane prin încadrare în altă localitate, cu schimbarea domiciliului).
Cifra absolvenţilor de instituţii de învăţământ înscrişi în evidenţele agenţiei, care au ocupat un loc de muncă în primul semestru al acestui an, a ajuns la 172 de persoane, din care 106 s-au angajat prin subvenţionarea locului de muncă. Dintre absolvenţii ai căror angajatori au beneficiat de subvenţionarea locului de muncă, nouă au absolvit ciclul inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii, 44 au absolvit studii liceale sau postliceale şi 53 au studii superioare.