14 specializări din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava nu au nici un candidat înmatriculat pe locurile cu taxă pentru primul an de studiu, la cursurile de licenţă la zi. Universitatea a încheiat vineri prima rundă a înmatriculărilor, iar în cazul a 14 dintre specializări nici un candidat nu a dorit să se înmatriculeze pentru locurile cu taxă. Sunt specializări la care nici locurile cu finanţare de la stat nu i-au atras pe absolvenţii de liceu.
Din cele 25 de locuri cu taxă de la specializarea Electronică Aplicată din cadrul facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, nici unul nu a fost ocupat după prima rundă de înscrieri, în timp ce din cele 25 de locuri de la buget, 18 au fost ocupate.
Nici specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică nu a fost foarte atractivă pentru viitorii studenţi, având în vedere că nici unul dintre cele 34 de locuri cu taxă nu au fost ocupate, însă din 36 de locuri bugetate au mai rămas doar trei locuri libere.
La specializarea Mecatronică, tot din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, nu s-a ocupat nici unul dintre cele cinci locuri cu taxă. Facultatea, pentru specializarea menţionată, a scos la concurs şi 25 de locuri subvenţionate, doar 11 dintre ele fiind ocupate.
Filosofia nu are „adepţi” nici la fără taxă
Din cele 12 locuri cu taxă de la specializarea Ingineria şi Protecţia Mediului în Industrie nu a fost ocupat nici unul după prima rundă de înmatriculări, iar din cele 18 locuri de la buget, doar cinci au fost ocupate.
Specializarea Inginerie Economică în Domeniul Mecanic a atras doar 14 viitori studenţi, pe locurile de la buget, cele 13 locuri cu taxă rămânând libere.
Specializarea Echipamente pentru Procese Industriale a scos la concurs un singur loc cu taxă, care a rămas liber, iar din cele 24 de locuri bugetate, au fost ocupate nouă dintre ele.
Geografia Mediului, Istorie, Muzeologie şi Filosofie sunt alte specializări fără candidaţi pe locurile cu taxă. Mai mult, la Filosofie nici locurile de la buget nu au avut căutare, toate cele cinci locuri fiind încă libere.
Alte specializări fără candidaţi înmatriculaţi pe locurile cu taxă sunt Română-Franceză, Română-Germană, Franceză-Engleză, Franceză-Germană, Ucraineană – o limbă modernă.
La polul opus sunt însă câteva specializări care au rămas fără nici un loc vacant după încheierea perioadei de înmatriculare, cum ar fi Educaţie Fizică şi Sport sau Automatică şi Informatică Aplicată.
Universitatea „Ştefan cel Mare” a prelungit perioada de înmatriculare a candidaţilor până mâine, 2 august, cu menţiunea că ierarhia admiterii pe locurile la buget nu va mai suferi modificări după încheierea primei runde a înmatriculărilor.
La nivelul întregii universităţi, după prima rundă a înmatriculărilor, au rămas vacante 136 de locuri bugetate, din cele 926 scoase la concurs, şi 1.228 de locuri cu taxă, din cele 1.936 scoase la concurs.